Wie denkt dat de Bibliotheek Hoogland zich alleen bezig houdt met het uitlenen van boeken en aanverwante zaken, zal verrast zijn. De Bibliotheek gaat namelijk het komende jaar een bredere waaier aan extra activiteiten organiseren. En niet alleen voor kinderen en scholieren, maar nu ook voor volwassenen. We noemen hier alvast een lezing in mei over ‘Bijen in de natuur’, een radio-uitzending in juni over ‘Heden en verleden van Hoogland’, samen met Golfbreker Radio en dit najaar een tweede lezing over de  ‘Geschiedenis van Hoogland’ door specialist Ruud Hopster. We spreken erover met Mariken Vreugdenhil en Annemiek Brehm, de drijvende krachten achter deze komende nieuwe activiteiten.

Ruime openingsuren

De bibliotheek in Hoogland is -wat betreft particuliere gebruikers- de tweede grote locatie van de Bibliotheek Eemland. De Bibliotheek is gevestigd in dorpshuis De Neng, waar je gratis kunt parkeren op de vernieuwde parkeerplaats. Er zijn ook veel plekken om je fiets te stallen. U kunt tijdens de ruime openingsuren gemakkelijk even binnenlopen om boeken te lenen of terug te brengen, een krant of tijdschrift te lezen, te studeren (gratis WIFI aanwezig!), onder het genot van een kopje koffie, of om internet te raadplegen. Dat zijn de dagelijkse activiteiten.

U kunt verder gebruik maken van de beveiligde inkomstenbelasting-pc, elke dinsdag is er spreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid en het Digitaal Hulpplein voor alle vragen op het gebied van computers, smartphone, tablet, e-reader of internet.

Informatieavond ‘Bijen in de natuur’

“Maar er komt meer. We zijn volop bezig om naast de speciale activiteiten voor scholieren en kinderen nu ook activiteiten voor volwassenen te realiseren. Sommige  zijn nog in ontwikkeling, andere zijn al rond”, aldus Mariken en Annemiek.  Zo komt Piet van Dijk op donderdagavond 16 mei om 20.00 uur spreken over ‘Bijen in de natuur’, een breed onderwerp, dat uitermate interessant is voor natuurliefhebbers, maar ook voor tuiniers en tuinbezitters. Van Dijk is secretaris van de Imkersvereniging  Eemkwartier, die haar bijenstal heeft in Park Schothorst naast ‘Het Groene Huis’.  De lezing gaat vooraf aan de Wereldbijendag, die overal in de wereld op 20 mei gehouden wordt.

Uitzending Golfbreker Radio

De Bibliotheek Hoogland heeft recent het initiatief genomen om met Golfbreker Radio uit te nodigen om een uitzending te maken over Hoogland. Golfbreker Radio en Nieuwsplein33 gaan sinds eind vorig jaar de wijken van Amersfoort in. In ‘De Tafel van Amersfoort’ strijkt het team van de omroep ieder kwartaal neer in een wijk in de stad. Tijdens een talkshow wordt die wijk belicht. Tot nu toe zijn Kattenbroek, De Koppel en het Leusderkwartier aan bod geweest.

De Bibliotheek Hoogland heeft ze in Hoogland uitgenodigd. En er is goed nieuws! Mariken en Annemiek: “Radio Golfbreker heeft positief gereageerd op ons verzoek. Ze komen in juni naar ons dorp. Dat komt heel mooi uit, omdat het dit jaar precies 50 jaar geleden is, dat Hoogland door Amersfoort werd geannexeerd”. In de uitzending zal ook de wijkwethouder en de stadsdichter uitgenodigd worden, evenals een songwriter. “Wij hebben een aantal ideeën en suggesties gedaan voor gasten, die goed op de hoogte zijn van het wel en wee van ons dorp”.

Geschiedenis Hoogland

Bovenstaande activiteiten liggen inmiddels vast. Maar dat het hierbij niet blijft is wel zeker. Mariken en Annemiek zijn enthousiast: “We hebben een groot aantal wensen en ideeën. Zo willen we graag een tweede lezing organiseren over de geschiedenis van Hoogland. Bij de eerste  bijeenkomst vorig jaar, met als spreker Ruud Hopster van de Historische Kring Hoogland, moesten we nogal wat mensen teleurstellen, omdat we helemaal volgeboekt waren. De avond  bleek een groot succes, Dus willen we dat graag dit najaar herhalen met misschien een iets ander onderwerp, maar wel over het verleden van Hoogland en zeker weer met Ruud als spreker”.

Ideeën en wensen

Er zijn nog verschillende andere ideeën, die verdere uitwerking behoeven. Mariken en Annemiek sommen ze op: “Lezing over hoogbegaafdheid ; een avond met een bekende schrijver/schrijfster of journalist(e)); een lezing over (moes-)tuinieren i.s.m. de Hooglandse VTV De Brinken en een lezing over vitaal ouder worden”.

Ook voor kinderen

Bij dit alles worden overigens de activiteiten voor de kinderen door de Bibliotheek Hoogland onverminderd voortgezet. De bibliotheek heeft vanouds een intensieve samenwerking met ongeveer alle basisscholen in Hoogland en met verschillende scholen in de omliggende wijken, zoals in Nieuwland, Kattenbroek en delen van Schothorst/Zielhorst. Zo komen leerlingen uit de verschillende klassen regelmatig op bezoek om boeken uit te zoeken en te lezen.

Daarnaast organiseert de Bibliotheek de komende tijd opnieuw speciale activiteiten. Zoals een voorleesfeestje voor de kleinsten (2-7 jaar), het ‘My First Smartphone-Festival’, vakantie-activiteiten voor wat oudere kinderen (8-12 jaar), het wekelijkse voorleeshalfuurtje op zaterdag om 11.00 uur en de Babybieb voor de allerkleinsten.

My First Smartphone Festival

Een heel speciale activiteit voor ouders en hun kinderen is het zogenaamde ‘My First Smartphone Festival’, dat onlangs gestart is in het Museum ‘Beeld en Geluid’ in Hilversum en nu dus ook naar Hoogland komt. Hier gaat het om het ontdekken van de mogelijkheden, maar ook de gevaren van het eerste gebruik van smartphones door kinderen. Maar dan op heel speelse en educatieve manier. En met een lezing.

Dit festival vindt op zaterdag 6 april plaats en wel van 10.30 tot 13.00 uur. Jacqueline Kleijer, mediapedagoog, gespecialiseerd in onder andere online identiteit, houdt daarna om 12.15 uur een lezing. Het festival is gratis te bezoeken, maar voor de lezing van Jacqueline Kleijer moet u een kaartje kopen voor een luttel bedrag: 2 euro per persoon. Deze lezing is van 12.15 uur tot 13.00 uur.

Voorleesfeestje voor kinderen

Het voorlezen van prentenboeken vinden kleine kinderen meestal erg leuk. Daarom organiseert de Bibliotheek Hoogland op 1 juni van 11.00 tot 12.00 uur een (gratis) Voorleesfeestje voor kinderen van zo’n 2 tot 7 jaar, samen met hun ouders, grootouders of verzorgers. Begonnen wordt met het gezellig luisteren naar ‘Tim op de Tegels’, een origineel, humoristisch en speels verhaal over het jongetje Tim. Na het voorlezen blijven ze nog in het thema van het verhaal en volgt met de kinderen een leuke activiteit. Deze activiteit is gratis, maar verzocht wordt om de kinderen wel graag vooraf aan te melden i.v.m. de benodigde materialen.

Babybieb

Ook met jonge kinderen kunt u in de Bibliotheek Hoogland terecht voor fijne voorleesmomenten op woensdag 8 mei, 12 juni en 10 juli om 10.00 uur. Tijdens de Babybieb wordt voorgelezen, bijpassende liedjes gezongen en worden de zintuigen van de baby geprikkeld met babyvriendelijke materialen. Daarnaast krijgen de ouders, grootouders of verzorgers handige tips en voorleesinspiratie om thuis toe te passen. Deze activiteit is gratis, maar ook hiervoor geldt: wel graag aanmelden via de website van de Bibliotheek.

Vakantie-activiteiten voor kinderen

Vakantie-activiteiten voor kinderen worden in de planning van de Bibliotheek Hoogland niet vergeten. Op woensdag 1 mei (in de meivakantie) is er van 13.00 tot 15.30 uur een online Minecraft bouwwedstrijd voor kinderen tussen de 8 jaar en 12 jaar. De vraag is, welk team online het beste boomhuttenparadijs bouwt. In teams van 5 deelnemers wordt er aan de bouwopdracht gewerkt. In de zomervakantie is op 23 augustus een LEGOWeDO workshop.

Blijf op de hoogte

Alle activiteiten zijn te vinden op: www.bibliotheekeemland.nl/agenda-hoogland en in de Nieuwsbrief, waarvoor ook niet-leden van de Bibliotheek zich kunnen aanmelden.     

Link:
* Bibliotheek Hoogland.


Lees ook:
* Lezing over Hoogland in de 19e en begin 20ste eeuw.

* VDH en de Bibliotheek Eemland vinden elkaar voor maatschappelijke overname De Neng.