20217552boerderijbosserdijkDe restauratie van boerderij Bosserdijk aan de Zevenhuizerstraat 56 is voltooid. Op 31 maart jl. is een open dag gehouden, waarbij potentiele kopers en andere belangstellenden het gerestaureerde monument en de twee nieuw gebouwde seniorenwoningen konden bezichtigen. Onlangs is bekend geworden dat er een koper is voor de gerestaureerde boerderij en de twee seniorenwoningen.

In de afgelopen maanden is boerderij Bosserdijk (gebouwd in 1720) gerestaureerd. Omdat het een gemeentelijk monument is, is bij de restauratie geprobeerd om zoveel mogelijk historische kenmerken te behouden. De buitenkant ziet er weer uit, zoals die er rond 1720 uitzag. Materialen zoals authentieke vloerbalken, kozijnen en dakspanten die nog bruikbaar waren, zijn opnieuw gebruikt. De boerderij is wel gesplitst in twee woningen. In de voorste woning zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke witjes en schildpadtegels in de schouw gebuikt. En de opkamer en de kelder zijn in ere hersteld. Aan de achterkant van de boerderij, waar vroeger de stal was, is de tweede woning. De benedenverdieping bestaat uit één grote leefruimte, die als keuken, eet- en woonkamer ingericht kan worden. Op de bovenverdieping is ruimte voor slaapkamers en een badkamer.

Op het erf is een hooiberg gebouwd, die kan dienen als berging. Ook zijn er op het erf twee nieuwe gebouwen, de zogenaamde schaapskooiwoningen of seniorenwoningen gebouwd. De bedoeling was dat de woningen gekoppeld verkocht zouden worden; een boerderijwoning in combinatie met een schaapskooiwoning. Het idee was dat opa en oma in de schaapskooiwoning konden wonen en hun kinderen en kleinkinderen in de boerderijwoning. En zo zouden er dan twee families op de Bosserdijk komen wonen. Op het moment van schrijven van deze tekst is bekend geworden dat er mondelinge overeenstemming is over de koop van de gerestaureerde boerderij en de twee seniorenwoningen. Het geheel is aan één koper verkocht, en niet aan twee kopers, wat eerder de bedoeling was.

Tekst: Lutske Bonsma