Op 2 mei 2003 heeft de sleutel overdracht plaats gevonden van de aannemer aan het Stichtingsbestuur. De Kapel van Coelhorst staat weer in volle glorie te pronken en zal de tand des tijds glorieus kunnen doorstaan, met een goed doortimmerd onderhoudsplan voor de komende 70 jaar.
De restauratie is voor 70% gesubsidieerd vanuit de overheid. De resterende 30%, ruim tachtigduizend euro, moest door het stichtingsbestuur worden bijeengesprokkeld, om de restauratie van de grond te krijgen.

In januari 2001 werden de eerste plannen gemaakt voor de geldwerving. Door een aantal grotere giften van bedrijven, instellingen en fondsen en door veel particulier initiatief, waaronder bijdragen van de vereniging Dorpsbelangen, was in augustus 2002 duidelijk, dat de opdracht voor restauratie kon worden gegeven.

Wat in 1995 begon als een initiatief van enkele enthousiastelingen is uitgegroeid tot een fraai herstel van het Coelhorster landschap. Wat is er zoal gebeurd. De muren zijn grondig aangepakt waarbij alle scheuren en losse muurdelen zijn hersteld en nagenoeg de gehele fundering onder deze muren, bestaande uit diverse zogenaamde ‘spaarbogen’ zijn vernieuwd. Een aantal eikenhouten kapspanten die geheel waren weggerot zijn vervangen en ook het complete houten dakbeschot is vernieuwd. Alle oude pannen zijn opnieuw gelegd en waarnodig vervangen door nieuwe. Grote zorg is dan altijd een zelfde pan te vinden die qua kleur en vorm past bij de bestaande uit ca 1650 daterende pannen. De buitenmuren zullen niet worden bepleisterd, doch bestreken met een dunne laag mortel zodat de oude structuur van de stenen zichtbaar blijft, waarna deze weer wit zullen worden geschilderd. Het houten torentje dat bij het begin van de restauratie werd verwijderd is in de werkplaats van Van Hoogevest geheel vernieuwd en zal weer worden hergeplaatst. Financiele bijdragen.

Dankzij de financiele bijdragen van een groot aantal Hooglandse en Amersfoortse bedrijven en instellingen, waaronder ook onze VHD, kon deze restauratie worden gefinancierd. Grote promotor was de Stichting Kapel Coelhorst die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het behoud van de kapel.

Wilt u meer weten over de historie van de kapel en de restauratie, dan vindt u die op de site http://www.coelhorst.nl een zeer attractieve site met veel informatie en foto’s van de restauratie.

Tekst: Rolf van Heel

682322717restauratiekapelvancoelhorst