De Bunschoterstraat in Hoogland is één van de wegen in de gemeente Amersfoort, waar regelmatig -vooral bij nacht en ontij- ronkende en knallende motoren en racende opgevoerde auto’s de omwonenden uit hun slaap houden. Het excessieve verkeerslawaai komt ook elders in de gemeente voor, zoals op de Stadsring en de Hogeweg. Reden voor de gemeenteraad om een flinke aanpak van dit soort extreem verkeerslawaai te eisen.

Discussie in Raadscommissie

Op 9 januari om 14.30 uur bespreekt de Raadscommissie Omgeving het Plan van Aanpak, zoals dat nu is uitgewerkt. Hierbij zijn ervaringen met soortgelijke problemen in Rotterdam meegenomen.

9 maatregelen verkeerslawaai

In de notitie staan negen maatregelen. Voorbeelden zijn het opnieuw inrichten van de meest verkeersonveilige locaties, het op sommige wegen verminderen van de toegestane snelheid naar 30 km per uur, inwoners bewust maken van het probleem via een publiekscampagne, het gebruik van ‘geluidsmileys’ (een bord langs de weg dat aangeeft of je veel herrie maakt) en controle door handhaving en politie.

Te weinig boa’s

Het college geeft in de notitie wel aan dat er niet genoeg boa’s zijn om structureel te handhaven en in actie te komen. Amersfoort heeft bijvoorbeeld slechts 28 boa’s in dienst. In Breda – een stad van vergelijkbare omvang – hebben ze er 80. De Amersfoortse Raad is nu uiteindelijk aan zet om te bepalen of de voorstellen voldoende zijn om het buitensporige verkeerslawaai te stoppen.


Andere leessuggestie:
* Extreem verkeerslawaai Bunschoterstraat krijgt eind dit jaar aanpak.


Bron bovenste foto: Gemeente Amersfoort