De inwoners van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen hebben woensdag in het raadgevend referendum massaal ‘nee’ gestemd tegen het parkeerbeleid van de gemeente Amersfoort. Vooral het invoeren van betaald parkeren in wijken, waarin geen grote problemen zijn, zal tot dit resultaat hebben geleid. Ook de VDH heeft zich eerder duidelijk uitgesproken tegen het betaald parkeren in Hoogland.

Bijna drie kwart tegen

Van de 125.496 kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Amersfoort heeft woensdag 76,93% (96.538) gestemd bij het raadgevend referendum over het voorgenomen parkeerbeleid. Uit een eerste sneltelling van alle geldige stemmen blijkt dat 74% tegen en 23% voor het parkeerbeleid is. Verder heeft 3% “blanco” gestemd. Dit gaat om een voorlopige, gewogen sneltelling met een foutmarge van 3% op gemeentelijk niveau, dus nog niet per stembureau. Vandaag, vrijdag 24 november, start de machinale hertelling.

Definitieve uitslag

Uiterlijk komende maandagochtend 27 november wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt, zo mogelijk eerder. De uitslag wordt geplaatst op www.amersfoort.nl/raadgevendreferendum. Bij de definitieve uitslag op de website komt ook een excel-bestand met de uitslag per stembureau. Dus dan weten we ook, hoeveel inwoners van Hoogland tegen hebben gestemd.

Bijlholt zwaar teleurgesteld

Gisteren vond er ook een stadspeiling onder deelnemers van het Amersfoortpanel plaats. Dit panel bestaat uit 6.000 Amersfoorters die hebben aangegeven wel af en toe benaderd te willen worden voor onderzoek. Zo hopen de raad en het college een beter beeld te krijgen van de redenen waarom inwoners ja, maar dus in grote meerderheid vooral nee hebben gestemd.

Op dinsdag 19 december wordt de referendumuitslag, samen met het rapport van deze stadspeiling, inhoudelijk besproken in de raad.  Wethouder Tyas Bijlholt (Verkeer, D66) toonde zich, volgens de Amersfoortse Courant,  zwaar teleurgesteld over de uitslag. Maar hij wil ook lessen trekken. “Ik wilde te snel gaan”.

* Referendum over betaald parkeren kost bijna kwart miljoen.