Tyas Bijlholt, de wethouder voor verkeer, heeft na gesprekken met bewoners en raadsleden besloten, dat ‘op korte termijn’ enkele gevaarlijke punten op de heringerichte Hamseweg alsnog worden aangepakt. Vooral op de plek waar fietsers vanaf het fietspad, ter hoogte van het Nieuw Weedepad, de Hamseweg op moeten blijkt een té gevaarlijk punt. Zowel de verkeerscommissie van de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland (VDH), áls de Fietsersbond, áls individuele bewoners hebben al geruime tijd aangedrongen op aanpassingen. In een recent artikel in de Amersfoortse Courant is hieraan de nodige aandacht besteed.

Rugdekking met stoep of paaltjes

Piet Peeters van de Fietsersbond is tevreden met het voornemen van de wethouder, al komt het wel knap laat. Peeters zegt in de Amersfoortse Courant:

“Wij zijn heel blij, want we hebben deze plek waar fietsers de weg op moeten nooit zo gewild. Het is echt een zeer onveilige plek. Dit hebben we de gemeente ook meerdere keren laten weten, maar zij hebben er nooit wat mee gedaan. Een gemiste kans. Dat zie je nu maar weer.”

Peeters heeft ook een idee voor de oplossing:

“Geef de fietsers ‘rugdekking’, zodra ze daadwerkelijk vanaf het fietspad de weg op gaan. Door de hoge stoepen kunnen ze namelijk niet goed uitwijken. De ‘rugdekking’ kan in de vorm van een stoepje of paaltjes, die de auto’s gelijk dwingen meer in het midden te rijden. En dit hoeft echt niet op de hele Hamseweg. Gewoon de eerste paar meter, zodat alle weggebruikers wennen aan de nieuwe situatie.”

Andere onveilige punten Hamseweg

Angeliek Noortman, voorzitter van de verkeerscommissie van de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland (VDH) en vice-fractievoorzitter van het CDA, is ook positief over het voornemen van Bijlholt, maar minstens net zo gefrustreerd. In de Amersfoortse Courant zegt ze:

“Hèhè, eindelijk gaat er wat gebeuren, maar we roepen dit al vanaf het begin van de herinrichting van de Hamseweg. Neem ons nou dus eens serieus, gemeente Amersfoort.”

Noortman hoopt dat de gemeente nu doorpakt en ook nog een keer naar andere ‘onveilige punten’ op de Hamseweg gaat kijken. Kwesties die al geruime tijd bij de gemeente bekend zijn, maar waar tot op heden nog niks mee is gedaan.

“Zo heb je onder andere de onduidelijke goot bij de Faam. Verschillende mensen zijn daar al gevallen en naar het ziekenhuis gebracht. Of de nieuwe plek van de bushalte met daarnaast een zebrapad. Als iemand daar oversteekt en de bus staat er, is dat echt niet altijd te zien voor auto’s. Het overzicht is gewoon weg. Wie dat heeft bedacht, heeft echt liggen slapen.’’

Noortman slaakt als voorzitter van de Verkeerscommissie van de VDH tot slot nog een hartenkreet in de Amersfoortse Courant:

“We hebben al zo vaak bewezen van belang te zijn. Nu weer. Neem dus contact met ons op en luister ook echt naar wat we te zeggen hebben. Er is werk aan de winkel, want het gaat nog echt niet goed. Ook niet na het veiliger maken van het ‘fietspunt”.


Meer over de Hamseweg: “Bushaltes zijn verplaatst“.