Het gemeentebestuur gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter over de grondruil voor een islamitische begraafplaats in Hoogland-West. Het college start de ruimtelijke procedure ook al verder op.

Enkele weken uitstel

Komende dinsdag (28 november 2023) zou de gemeenteraad besluiten over de voorgestelde locatiekeuze in Hoogland-West. Dat mag van het College eventueel enkele weken uitgesteld worden tot 19 december. Maar Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke Ordening, ChristenUnie) blijft zijn zinnen zetten op een islamitische begraafplaats in Hoogland-West. Oók als de rechter in hoger beroep de gemeente opnieuw ongelijk geeft. “Mocht dat gebeuren, dan beraadt het college zich op andere manieren om de grond te verwerven”, zo citeert de Amersfoortse Courant de wethouder.

Pas over drie jaar

Overigens kan pas over drie jaar -op 1-1-2027- begonnen worden met de aanleg van de begraafplaats in Hoogland-West vanwege een bestaande pachtovereenkomst. De vraag is of de begraafplaats op andere locaties -bijvoorbeeld op een apart deel van begraafplaats Rusthof- wellicht veel eerder gerealiseerd kan worden.


Lees ook het artikel over de uitspraak van de rechter.