De Historische Kring Hoogland biedt het komende seizoen weer een groot aantal activiteiten. Zo is het boek ‘Buiten de stad is niks’ binnenkort weer verkrijgbaar. Het augustus-nummer van ‘De Bewaarsman’ bevat boeiende artikelen over meerdere Hooglandse families. Voor de leden van de Historische Kring is er in september op twee dagen de jubileumwandeling ‘Rondje Bieshaar’ georganiseerd. En in oktober kunt u een lezing in ‘Concordia’ bijwonen over de belevingswereld van katholieken (Hoogland!) te midden van een in meerderheid protestantse omgeving.

‘Buiten de stad’ weer verkrijgbaar

Het rijk geïllustreerde boek ‘Buiten de stad is niks, het verdwenen en vergeten leven en landschap in Hoogland-Zuidoost’ van de hand van Ruud Hopster is binnenkort weer bij Primera en Bruna verkrijgbaar. Het beschrijft en toont in 270 pagina’s het leven van de bewoners in een gebied met ruim 60 boerderijen, dat vroeger tot de grote gemeente Hoogland behoorde en na de annexatie onderdeel van Amersfoort is geworden. Het betreft wijken zoals Vathorst, Liendert, Zielhorst en Schothorst.

Hooglandse families beschreven

Het nieuwe augustusnummer van ‘De Bewaarsman’, het zeer goed verzorgde tijdschrift van de Historische Kring, beschrijft de Hooglandse families Aalt Klasen-Aalt van Dijk (1773-1856), Jan Prins en Gerard Voskuilen. Ook krijgt u een kijkje achter de schermen van de St. Martinuskerk en is er een interview met Francien Vuijsters-van der Last, oud kleuterleidster van kleuterschool De Caroussel.

Jubileum: 10e historische wandeling

Jaarlijks organiseert de Historische Kring in september voor haar leden de historische wandeling ‘Rondje Bieshaar’. Dit jaar betreft het een jubileum: het tiende! De wijk Bieshaar biedt nu een verrassend aanknopingspunt. Deze nieuwbouwwijk werd ontwikkeld en deels gerealiseerd voordat de gemeente Hoogland werd opgeheven. Alle oude boerderijen die er stonden, zijn verdwenen.

Met behulp van oude kaarten en foto’s is het toch mogelijk een beeld te krijgen van het gebied met de zes oude boerderijen: Breeland, De Bieshaar, De Katerijst, De Hoge en De Lage Zandkamp en De Tolick. De wandeling zal tweemaal en wel op zaterdag 23 en zondag 24 september plaats vinden.

Carolina Lenardduzzi boek Katholiek in een protestante omgevingLezing: Hoogland: katholieke enclave 

Hoogland was een katholieke enclave te midden van een overwegend protestants gebied. Vandaar, dat de Historische Kring op donderdagavond 19 oktober 2023 (20.00 uur) een lezing in Concordia heeft georganiseerd. De spreker is Carolina Lenarduzzi en de titel luidt: ‘Katholieke enclaves in het protestantse Nederland. Leven met en naast elkaar’.

Carolina Lenarduzzi, jurist en historicus, promoveerde op dit onderwerp aan de Universiteit van Leiden. Haar boek ‘Katholiek in de Republiek. De belevingswereld van een religieuze minderheid 1570-1750’ beschrijft hoe het was om toen katholiek te zijn en dit geloof en de daarbij behorende cultuur levend te houden. Immers, de katholieke rituelen en symbolen werden ‘als ‘paapsche stoutigheden en afgoderie’ uit het openbare leven geweerd. Kerken en kloosters werden onteigend en priesters in de ban gedaan! Carolina Lenardduzzi is daarom uitgenodigd om deze lezing te verzorgen.

Archief in september weer open

Het archief van de Historische Vereniging in dorpshuis De Neng, Engweg 9, Hoogland is in september weer geopend.
U kunt er op de volgende momenten terecht:

  • elke eerste woensdag van de maand van 19.30-21.00 uur en
  • elke derde dinsdag van de maand van 14.00-15.30 uur.

Ook interessant:
* De Hooglandse Kei en de Hooglandse Knotlinde