De Historische Kring Hoogland geeft al jarenlang gedegen informatie over het verleden van de dorpen Hoogland en Hooglanderveen. Dat gebeurt via boeken, zoals de recent verschenen uitgave ‘Buiten de stad is niks’ van Ruud Hopster.  Ook het tijdschrift ‘De Bewaarsman’, dat driemaal per jaar verschijnt, bevat een schat aan informatie. 

Katholieke drankbestrijding

Het laatste nummer belicht opnieuw een extra boekuitgave, met als sprekende titel ‘De Roomsche Drankweer 1904-1939’. Piet Smink beschrijft hierin de katholieke drankbestrijding in Hoogland in die periode. Maar er staan ook vaak opvallende en leuke gegevens in ‘De Bewaarsman’, die dit jaar zijn 29ste jaargang is ingegaan, zoals over de Hooglandse Kei en de Hooglandse Knotlinde.

Hooglandse Kei

Hoofdredacteur Arie van den Heuvel kwam de Hooglandse Kei tegen in het dagboek van Rika Pommer (1924-2003), opgegroeid in De Bik. Zij schreef over de Kei in 1939. In ‘De Bewaarsman’ werd eind vorig jaar een oproep gedaan, wie er meer kon vertellen over deze Kei. En dat leverde resultaat op.

De Hooglandse Kei ligt er namelijk nog steeds, en wel op dezelfde plek als in de vorige eeuw, namelijk op de hoek van de Hamseweg en De Bik, tegen de tuin van voorheen bakkerij Van den Hoven. Jan Pommer, timmerman en aannemer, woonachtig in De Bik en de eerste dirigent van muziekvereniging Sint Caecilia (van 1917-1947), ging er vaak zitten. Naamgenoot Jan Pommer zette dit gebruik van zijn Opa voort. ‘Wij hadden het altijd over de kei bij Ru van den Hoven’.

Waarschijnlijk heeft Rika Pommer het in haar dagboek de Hooglandse Kei genoemd, als humoristische reactie op de Amersfoortse Kei, zo schrijft ‘De Bewaarsman’. Hoe dan ook, Hoogland heeft dus wel degelijk haar eigen kei!

Verhaal gaat verder onder de foto.

Oude knotlinde aan hofje 't Laar in Hoogland

Hooglandse Knotlinde

Mooi is ook de geschiedenis van de heel oude knotlinde, die bij Hofstede Klein Emiclaer stond. De boerderij van Jan van de Wolfshaar moest destijds -zoals zoveel boerderijen- wijken voor de groeistad Amersfoort. Winkelcentrum Emiclaer werd ontwikkeld. Maar wat te doen met deze oude knotlinde, die naast de inmiddels gesloopte boerderij stond en vermoedelijk uit 1822 stamt?

Er werd besloten om in het kader van de Boomfeestdag 1993 de boom in de takels te nemen en te verplaatsen naar een nieuwe stek op het middenterrein van de seniorenwoningen aan ’t Laar, vlakbij de Sint Martinuskerk. En daar staat de boom nog steeds te gloriëren.

Eén van de bewoners van het hofje, juist bezig om de boom te verzorgen, vertelt ons, dat er naast een uitgebreid artikel over de verplaatsing in de Amersfoortse Courant, ook een film van deze verhuizing is gemaakt. Alle bewoners van ’t Laar hebben dit oude filmpje vol trots bekeken. U kunt de meer dan 200-jarige Hooglandse Knotlinde trouwens ook zelf gaan bewonderen. En zo stilstaan bij het verleden!


* Website van de Historische Kring Hoogland.