Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. De deuren van duizenden monumenten in Nederland gaan weer gratis open. Dat geldt ook voor de volgende drie monumenten in Hoogland:

Sint-Martinuskerk, Kerklaan 22

Bezoek de Sint-Martinuskerk Hoogland tijdens de Open Monumentendagen

Open: zaterdag 10-17 uur

De rooms-katholieke Sint-Martinuskerk in Hoogland dateert uit 1882. Op 19 april 1945 werd de toren door de Duitsers opgeblazen, zodat de geallieerde piloten de toren niet als herkenningspunt konden gebruiken. De klokken waren in 1943 al geroofd.

Pas in 1955-1957 werd de kerk hersteld door architect Th.J. van Elsberg. De stenen van de oude kerk werden herbruikt. Abraham P. Stokhof de Jong en Eugène Laudy ontwierpen de bijzondere glas-in-loodramen. De pastorie naast de kerk, uit 1888, is ontworpen door architect A. Tepe.

De Lourdesgrot in de pastorietuin, met een knielende Bernadette voor een Mariabeeld, stond oorspronkelijk in de tuin van Leo’s Oord, het klooster en bejaardentehuis van architect H. Kroes uit 1910, dat in 1992 grotendeels is vervangen door nieuwbouw.

Protestantse kerk De Inham, Hamseweg 40

Bezoek De Inham in Hoogland tijdens de Open Monumentendagen 2023

Open: zondag 12-17 uur

De protestantse kerk dateert uit 1843 en is ontworpen door B. Ruitenberg, stadsarchitect van Amersfoort. De kerk verenigt verschillende bouwstijlen: de spitsboogvensters zijn neogotisch; de pilasters en kroonlijst rond de ingang en de klokkentoren zijn neoclassicistisch.

De kerk is gebouwd voor de in 1838 gestichte hervormde gemeente. Tot die tijd kerkte men in de Kapel van Coelhorst (zie later op deze pagina). De naam De Inham is pas in 1984 aan de kerk gegeven. De aanbouw tegen de kerk dateert uit 1999. De kerkgemeenschap is een erkende Groene Kerk. Dit houdt in dat elk jaar verduurzamingsstappen worden gezet.

Kapel van Coelhorst, Coelhorsterweg 33

Exclusief: de Kapel Coelhorst in Hoogland-West is geopend tijdens de Open Monumentendagen

Open: zaterdag 10-17 uur / zondag 12-17 uur

De 14e-eeuwse katholieke kapel werd gebouwd voor de inwoners van Hoogland: zo hoefden ze niet langer ter kerke te gaan in Amersfoort. De kapel is rechthoekig en heeft geen koorsluiting, zoals de meeste kapellen.

Een zware storm in 1747 maakte de kapel tot een bouwval. De renovatie begon pas twaalf jaar later. In 2003 werd de laatste restauratie afgerond.

De kapel heeft vele gebruikers gehad. Na de Reformatie (1579) ging hij over in protestantse handen. Toen Hoogland met De Inham in 1843 een nieuwe kerk kreeg in de dorpskern, werd de kapel verkocht aan de bewoners van landgoed Coelhorst. De familie Van Tuijl van Serooskerken en na 1957 de familie Beelaerts van Blokland gebruikten de kapel als grafkapel. Tegen de oostwand liggen enkele graftomben.

Op deze website staat ook een uitgebreider artikel.

Link
* Open monumenten in de gehele gemeente Amersfoort.