Op 6 november 1964 werd in hartje Hoogland in een kamertje van restaurant “Concordia” de eerste Hooglandse volleybalvereniging opgericht onder leiding van Huub van Wees en Marijke van Hamersveld. De vereniging behoort inmiddels tot één van de grotere verenigingen in de regio Amersfoort. Het eerste damesteam handhaafde zich eind april 2023 op knappe wijze in de promotieklasse (zie foto).  

Volgend jaar is het dus 60 jaar geleden, dat de vereniging startte onder de koepel van de Sportvereniging Hoogland (SVH). Er werd getraind en gespeeld in de zaal aan de Zevenhuizerstraat en later in de sportzaal Bieshaar. Het was toen al een gezellige (dorps-)vereniging en naast volleybal was het sociale aspect en de omgang met elkaar ook na de wedstrijden erg belangrijk. 

De groei van Forza Hoogland

Door de jaren heen groeide de vereniging en kwamen er steeds meer leden, ook uit de omgeving. De volleybalclub scheidde zich in 1994 af van de koepelvereniging SVH waar meerdere sportclubs onder vielen. In restaurant “De Faam” werd een nieuwe naam voor de vereniging gekozen en bij stemming werd dat “Forza Hoogland Volleybal”. In 1995 verhuisde Forza vanuit sporthal ‘Bieshaar’ naar sporthal ‘Nieuwland’. De vereniging maakte een stormachtige groei door en telt nu ruim 400 leden. Forza Hoogland heeft alle verschillende afdelingen die een volleybalvereniging kan hebben: CMV- (6-12 jaar), jeugd- en senioren, competitie spelende teams en recreanten. 

Eén van de grootste van Nederland

De van oorsprong Hooglandse vereniging is, aldus de website van de club, ‘in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de 30 grootste volleybalverenigingen van Nederland’. De band met Hoogland werd niet alleen in de naam gehandhaafd, maar in 2004 werd het 40 jarig jubileum ook in zaal “Concordia” gevierd. Weliswaar is de thuishaven van Forza Hoogland inmiddels sporthal Nieuwland in Amersfoort-Noord, maar trainingen vinden ook plaats op andere locaties zoals sporthal De Bieshaar in Hoogland en sporthal De Brink in Vathorst. 

Plezier en prestaties

Huub van Wees heeft destijds Forza opgestart met als motto ‘Samen veel plezier maken dan volgen de prestaties vanzelf ‘. Volgend jaar bij het 60-jarig bestaan, wordt daar ongetwijfeld nieuwe invulling aan gegeven.


2024 wordt een feestjaar voor Hoogland. De VDH viert dan ook een jubileum. We zijn op zoek naar 50-jarige dorpsgenoten