Volgend jaar herdenken we twee belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van ons dorp. In de eerste plaats is dan het precies 50 jaar geleden dat Hoogland werd geannexeerd door dat dekselse Amersfoort. Bovendien is het in 2024 ook 40 jaar geleden dat de VDH, de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland, werd opgericht. We zetten de feiten hieronder nog wat uitgebreider op een rij.

50-jarige Hooglanders gezocht!

Uiteraard zijn we van plan wat extra aandacht te besteden aan die twee bijzondere momenten. Daarom willen we graag in contact komen met Hooglanders die in 1974 zijn geboren. Dorpsbewoners die volgend jaar ook 50 worden! We zijn benieuwd of het dorp ooit uit deze ‘Amersfoorters’ is verdwenen. Staan ze op 31 december bij het monument? Wat hebben ze gehoord over de tijd dat Hoogland nog een eigen ‘stadhuis’ had?

Laat van u horen!

Dus: bent u in 1974 in Hoogland geboren, of kent u een echte Hooglander die volgend jaar 50 wordt? Laat dan een berichtje achter op onze website… 

Hoe zat het ook alweer?

Op 1 januari 1974 verloor de gemeente Hoogland haar zelfstandigheid. We werden ingelijfd bij Amersfoort. De stad kreeg er in één keer 8.333 inwoners bij en het grondgebied werd bijna 3-duizend hectare groter. Dat was nodig om huizen te kunnen bouwen, veel huizen. Hoogland heeft zich hevig verzet tegen de annexatie, maar ja, Koninklijke Besluiten maak je niet zomaar ongedaan.

Volgend jaar is het precies een halve eeuw geleden dat ons dorp een deel van Amersfoort werd. De Tweede Kamer stelde toentertijd wel als eis dat er een ‘Dorpsraad’ zou komen die zelfs instemmingsrecht kreeg bij vergaderingen van de Gemeenteraad. Dat bleek in de praktijk onwerkbaar.

De VDH sterk door leden

De Dorpsraad werd -na tien jaar- bij meerderheid van stemmen opgeheven. Om te voorkomen dat de belangen van Hoogland niet meer werden gehoord, werd in 1984 de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland (VDH) opgericht.

De VDH heeft weliswaar geen politieke status, maar wordt zeer serieus genomen bij onderwerpen die de identiteit van het voormalige dorp raken. Hoe meer leden de vereniging heeft, des te sterker is de vuist die we kunnen maken. Lid worden is heel eenvoudig en kost maar €7,50 per jaar.