Op 9 en 10 september 2023 wordt voor de 7e keer het Coelhorst Art Event gehouden. Tijdens dit gratis evenement presenteren 22 gevestigde en debuterende kunstenaars hun werk. De populariteit van het Art Event is groot, er komen naar verwachting zo’n 2.000 bezoekers kijken. Bij mooi weer is dat aantal zelfs beduidend hoger.

Buitenplaats Coelhorst

’t Is niet alleen de kunst die lokt. Het Art Event is ook een mooie gelegenheid om buitenplaats Coelhorst te bezoeken. De rest van het jaar is het terrein alleen toegankelijk voor de bewoners én natuurlijk voor de bijzondere dieren in het beschermde natuurgebied.

Moderne kunst (beelden) bij kraampje op groot grasveldCoelhorst Art Event sinds 2016

Het oorspronkelijke idee voor het evenement is afkomstig van Mariel Beelaerts, één van de bewoners van het landgoed. Ze maakt zelf grote sculpturen. Mariel koesterde de ambitie om verschillende kunstspecialismen in Hoogland op één plek bij elkaar te brengen. Zo werd in 2016 het Coelhorst Art Event geboren. Het bleek een groot succes met groeiende bezoekersaantallen. De editie van 2020 kwam te vervallen door coronamaatregelen.

De organisatie vindt het belangrijk om de toegang gratis te houden, want zo zeggen ze: “Iedereen moet vrij en ongedwongen kunnen genieten van de kunst, de ambiance, de live muziek en de verhalenvertellers“.

Sociale samenhang

Een andere belangrijke doelstelling is het ondersteunen en verbeteren van de sociale samenhang binnen het dorp Hoogland, Amersfoort en de directe omgeving. Veel mensen komen bewust naar het event. Enerzijds om naar de kunst te kijken en anderzijds om elkaar in de openlucht te ontmoeten, bij te praten, gebruik te maken van de catering en om zich te verzamelen voor de rondgang tijdens de Open Monumentendagen (in hetzelfde weekeinde).

Het terrein van buitenplaats Coelhorst is groot; op het terrein staan diverse tenten, kraampjes en afdakjes. Er is catering en een toiletgroep. Vrijwilligers ondersteunen dit evenement.

Hooglandse kunstenaars

Kunstschilder Ruth Jütte helpt het echtpaar Mariel en Henri Beelaerts van Blokland met de organisatie van de jaarlijkse verkoopexpositie. Ze vertelt dat er ieder jaar minimaal vijf Hooglandse kunstenaars aanwezig zijn. Dit jaar zijn dat er zeven (Ans van Wegen, Ans van de Wolfshaar, Cees van de Cappelle, Martin de Jong, Mariel Beelaerts, Tom van der Horst en Ruth Jütte).

De muziek tijdens het Coelhorst Art Event is van The Backfield Jazz Men.


Coelhorst Art Event 2023
9 en 10 september – 11.00 tot 17.00 uur
Coelhorsterlaan 4, Hoogland-West
Toegang gratis


Gebruikte foto’s: ©Coelhorst Art Event