Groene daken zien er niet alleen leuk uit, maar bieden veel voordelen. Ze houden water vast, zuiveren de lucht, besparen energie, zorgen voor verkoeling, verminderen geluidsoverlast en brengen planten, dieren en insecten terug in onze stad en dorpen.

Verschillende soorten Groen

De hoeveelheid water die de groene daken opslaan, verdampen en vertragen is afhankelijk van de grootte van het dakoppervlak en het ontwerp. De hoogte van de onderlaag, de beplanting en de aanwezigheid van een extra waterbergende laag spelen daarbij een grote rol.

 Een Sedumdak (een dak met vetplanten) is het groene dak met het lichtste gewicht en daardoor op de meeste platte daken toe te passen. Het houdt behoorlijk regenwater vast en je kan deze slim combineren met zonnepanelen.

Een Natuurdak vraagt een dikkere substraat laag, is daardoor zwaarder, houdt nog meer regenwater vast en biedt kans voor meer soorten vaste planten. Een soortenrijk groen natuurdak behoudt, versterkt en verspreidt de lokale biodiversiteit.

Hoger rendement door zonnepanelen

Als het dak het toelaat en ook goed op de zon ligt, dan kun je er ook zonnepanelen op plaatsen, gewoon schuin op het sedum. Sterker nog, het rendement van je panelen gaat omhoog omdat het dak minder snel afkoelt en minder warm wordt door het groen. Wil je meer weten over zonnepanelen en een groen dak, neem dan contact op met het lokale energieloket.

Subsidieregeling Groene Daken

Dit jaar kun je vanaf 1 maart subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak. Op de pagina Subsidieregeling Groene Daken vind je de voorwaarden en lees je hoe jij je alvast kan voorbereiden voor een aanvraag.