De Hooglandse Maatjes zijn vrijwilligers die ouderen ondersteunen als hun vertrouwde kringetje kleiner wordt. De organisatie bestaat op dit moment uit ongeveer 30 vrijwilligers. Dat is te weinig om het aantal hulpvragers te kunnen helpen. De Hooglandse Maatjes moeten nieuwe aanmeldingen inmiddels op een wachtlijst zetten. Extra vrijwilligers zijn broodnodig.

Vissen in dezelfde vijver

Gerda Wesdorp (links op de foto) en Dini Koelman zijn de organisatoren van de vrijwilligersclub. Ze vertellen dat er ruim 50 dorpsgenoten bezoek krijgen van de Hooglandse Maatjes. Vooral via de huisartsenposten komen veel verzoeken binnen om bepaalde senioren wat extra aandacht te geven. 

Er is meer hulp nodig. Gerda maakt het concreet: “We zouden er dolgraag een stuk of tien vrijwilligers bij hebben, want we hebben echt te veel werk. Maar ja, alle vrijwilligersorganisaties in Hoogland vissen in dezelfde vijver. Dat betekent dat een beperkt aantal mensen veel werk op zich neemt. Om een voorbeeld te geven: er is bij Hooglandse Maatjes één vrijwilliger die iedere week maar liefst negen dagdelen op bezoek gaat bij alleenstaande senioren. Diep respect, want dat is gewoon een werkweek.”

Dini vult aan: “Ons belangrijkste doel is om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Daar hebben we bijvoorbeeld een telefooncirkel voor. En op woensdagochtend nodigen we geïnteresseerden uit voor een kop koffie in De Neng.”

Hooglandse Maatjes hebben hulp nodig

Logo-Hooglandse_Maatjes klein“Maar het belangrijkste werk doen die dertig vrijwilligers die regelmatig op bezoek gaan bij mensen die wat extra aanspraak nodig hebben. Af en toe doen ze ook boodschappen voor iemand die dat zelf niet meer kan, of ze gaan samen met de hulpvrager op pad. We hebben ook een klusjesman die kleine gebreken in huis kan oplossen, zoals een piepende deur, of een lamp die vervangen moet worden. Er gebeurt dus best veel, maar nog steeds te weinig. We hebben hulp nodig.”


Wil je meer informatie over de activiteiten van de Hooglandse Maatjes, of wil je vrijwilliger worden, mail dan met hooglandsemaatjes@gmail.com, of bel 06 87 738602.