Vijf nieuwe leden van Vereniging Dorpsbelangen Hoogland (VDH) hebben een originele ‘Hooglandse straatbezem’ gewonnen. Vice-voorzitter Jan Bijvank van de VDH reikte de bezems donderdag 19 januari uit in dorpshuis De Neng. De winnaars hadden zich in november en december 2022 opgegeven als lid en vielen door loting in de prijzen.

Op de foto van links naar rechts:
Jan, Ada, Hans en Manon

Dorpse identiteit bewaken

Jan Bijvank trakteerde de aanwezigen op koffie en hield een korte toespraak over nut en noodzaak van de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland. In zijn betoog benadrukte Bijvank de grote betekenis van leden voor de Vereniging Dorpsbelangen.

“Hoe groter het ledenbestand hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de gemeente. We zijn geen politieke organisatie, maar we overleggen wel veel met wethouders en ambtenaren. De VDH probeert de identiteit van ons dorp zo goed mogelijk te bewaken. Veranderingen en innovaties zijn prima zolang ze het dorpse karakter van Hoogland geen geweld aandoen. We peilen regelmatig wat onze leden belangrijk vinden en met die input gaan we aan de slag”, zegt Bijvank.

De drie prijswinnaars vragen naar voorbeelden van het werk van de VDH. Jan Bijvank legt uit dat vooral de infrastructuur (wegen, fietspaden, maximum snelheid) in het dorp veel aandacht krijgt. Ook de bouw van de windmolens op Isselt en het nieuwe zwembad zijn belangrijke dossiers.

Het karakter van Hoogland

Hooglandse bezem vierkantNiet alle uitgenodigde winnaars konden aanwezig zijn. Lideke van der Schans en Monique Verhoef moesten verstek laten gaan.  Ada van Laar, Manon Rundervoort en Hans Spaans zijn wel naar De Neng gekomen. Ze zijn enthousiast over Hoogland en hebben graag €7,50 per jaar over voor hun lidmaatschap.

Manon is de jongste dorpsgenoot in het gezelschap. Ze woont sinds 2013 in Hoogland. “Ik ben wel ‘import’ en moet de ware aard van het dorp nog leren kennen. In onze straat hebben we heel prettig contact. Daar buiten weet ik nog niet zo goed. De afgelopen jaren was ik druk met het opvoeden van de kinderen en met m’n werk. Nu ben ik zover dat ik het dorp kan gaan ontdekken. Het is bijvoorbeeld fantastisch dat er een bibliotheek en een Dorpshuis is. Dat zegt veel.”

Ada woont al bijna 30 jaar in Hoogland en roemt vooral het ‘dorpse gevoel’. ”Het is hier kleinschalig en gezellig. Dat moeten we zo zien te houden”, voegt ze toe. “Mijn man is hier opgegroeid. We zijn een tijdje weg geweest, maar hij wilde graag terug naar Hoogland. Dat is een goede keus geweest.”

Hans Spaans komt oorspronkelijk uit Den Haag en is na veel omzwervingen in Hoogland terecht gekomen. “Ik viel in 1996 voor ‘Plan de Biezen’. Dat was een mooi project op een leuke plek.” Hans denkt even na over een karakterisering van Hoogland en zegt dan: “Hier heerst het gevoel dat er tijd en aandacht voor elkaar is. Mensen gaan hier anders met elkaar om dan in de stad. Ik voel me geen Amersfoorter maar een echte Hooglander.”

Word ook lid


Lid worden van Vereniging Dorpsbelangen Hoogland? Dat kan heel eenvoudig op de contactpagina van deze website.