Maandagmiddag 19 december: drukte op het parkeerterrein van De Plank, een grote hoeveel fietsen tegen de pui en een stroom van wandelaars op de Coelhorsterweg op weg naar het bijzondere café in Hoogland-West.

De Historische Kring Hoogland presenteert er een nieuw boek: ‘Buiten de stad is niks. Het verdwenen en vergeten leven en landschap in Hoogland-Zuidoost’. Auteur: Ruud Hopster.

In zijn inleiding refereert Hopster dat er veel geschreven is over de boerderijen rond Hoogland met vaak de nadruk op Hoogland-West. Daar zie je nog aan het landschap hoe het vroeger was: weilanden, houtwallen en agrarische bedrijven.

Maar vóór de annexatie was Hoogland een grote gemeente, waartoe ook delen van Vathorst Liendert, Schothorst en zelfs de Vinkenbuurt bij knooppunt Hoevelaken behoorden. In die gebieden is grootschalig gebouwd. Vrijwel alle boerderijen zijn verdwenen zijn. Sporen van het verleden zijn nauwelijks terug te vinden. Wie kent nog de buurtschap de Buzert of de Voordersteeg? Het werd dus tijd om dat verleden vast te leggen.

Het boek “Buiten de stad is niks’ beschrijft ruim 60 boerderijen die in dat gebied stonden. En het biedt inzicht in het leven van de bewoners. Het boek van 270 pagina’s is ruim geïllustreerd met foto’s.

 

In het café is het bijna een reünie van Hooglanders. Gezelligheid is er troef en als Ruud Hopster burgermeester Bolsius het eerste exemplaar heeft overhandigd, staan er lange rijen voor de tafels waar de leden van de Historische Kring hun gratis boek kunnen komen ophalen. Natuurlijk zijn er dan verhalen over vroeger, over de tijd waar de Stad Amersfoort in 2020 over de bebouwing van Vathorst schreef: Vathorst aan de andere kant van de A1, Merendeels weilanden waar niks is.

Het boek is ook te koop bij de Bruna en bij Primera in Hoogland.