Op de laatste dag van het jaar vindt er traditioneel een bijeenkomst plaats bij het monument op de hoek van de Zevenhuizerstraat en de Sportlaan.

Luctati non emersimus’ is het opschrift van de steen: ‘wij hebben geworsteld, maar zijn niet bovengekomen’ luidt de vertaling. Een verwijzing naar de annexatie van Hoogland in 1974 door de gemeente Amersfoort.

De bijeenkomst bij de grafsteen wordt georganiseerd door het ’t Hooglandts Genootschap. De regenten van dit illustere gezelschap komen in vol ornaat naar de herdenkingsplaats en nemen zoals altijd scherp de gemeente de maat. Maar wel met ‘een lach en een traan’.

Veel Hooglanders kunnen zich nog de eerste jaren na de annexatie herinneren toen iedereen er erg de pest over in had. Nu bijna 50 jaar later zijn de scherpe kantjes er wel af. Toch is blijven herdenken één van de overlevingsstrategieën van het behoud van de identiteit van ons dorp binnen de gemeente.

Met een knipoog naar de landelijke actualiteit is het motto van de herdenking dit jaar:  “Is het geen tijd voor een excuus?”

De 49ste Oudjaarlijkse herdenking van en de herinnering aan de gemeente Hoogland op zaterdag 31 december 2022 om 15.00 uur bij het monument op de hoek van Zevenhuizerstraat en de Sportlaan.