Op de tweede dinsdag en de laatste donderdag van de maand kun je in dorpshuis De Neng aanschuiven bij de ‘Dorps-DIS’ en een hapje mee-eten. Iedereen is welkom, maar het zijn vooral senioren en oudere alleenstaanden die zich melden voor een maaltijd. Er is plek voor ongeveer 25 gasten. Het 3-gangendiner, inclusief de koffie achteraf, kost €9,00.

Een team van 8 vrijwilligers

Nanda van den Heuvel is de coördinator. Haar team van koks bestaat uit 8 vrijwilligers. Vandaag zijn er 3 aanwezig: Frits, Lia en Leny. Op het menu staat erwtensoep. Het meeste werk is inmiddels gedaan. Twee enorme pannen staan zachtjes te pruttelen in de keuken. Er hangt een heerlijke geur. De tafels moeten nog gedekt en dan kunnen de gasten komen.

Dorps-DIS Leny, Lia en Frits in de keuken

De koks Leny, Lia en Frits

“Op dinsdag hebben we meestal andere eters dan op donderdag”, vertelt Nanda. “De dinsdag is voor de liefhebbers van een traditioneel Hollandse maaltijd. We hebben dan meestal iets met aardappels, groente en vlees. Op donderdag experimenteren we wat vaker met buitenlandse gerechten.”

De Dorps-DIS is meer dan eten

“Maar”, gaat ze verder: “Eigenlijk draait het maar voor een deel om het eten. Deze bijeenkomsten zijn vooral bedoeld voor de sociale contacten. Er wordt veel gepraat aan tafel. Tijdens de maaltijd worden ook afspraken gemaakt voor andere ontmoetingen en activiteiten. Daarom schrijf je het woord ‘Dorps-DIS’ ook op zo’n aparte manier. DIS staat voor ‘Dineren’, ‘Inspireren’ en ‘Socialiseren’.”

De Dorps-DIS is ooit bedacht door de Hooglandse Maatjes. Dat is een vrijwilligersorganisatie die probeert om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen. Na een paar jaar heeft dorpshuis De Neng de organisatie van de Dorps-DIS overgenomen. 

“De eerste tijd waren er zo’n 40 gasten op een avond”, zegt Nanda. “Tijdens corona ontdekten we dat kleinere groepen veel fijner zijn, zowel voor de koks als voor de bezoekers. Vanaf dat moment laten we maximaal 20 tot 25 gasten reserveren voor een avond.”


Ook zin in een maaltijd bij de Dorps-DIS? Geef je minimaal 3 dagen van te voren op, want vol is vol. De inloop in De Neng is vanaf 17:30 uur en de maaltijd begint rond zes uur. Kosten: €9,00 per persoon.