Hoogland was vroeger een uitgebreide gemeente, met o.a. Hoogland-Zuidoost: Liendert, De Koop, Schothorst, Zielhorst, De Hoef en kruispunt Hoevelaken.  Op maandag 19 december presenteert De Historische Kring Hoogland een boek over dat deel van Hoogland. Het heeft als titel ‘Buiten de stad is niks. Het verdwenen en vergeten leven en landschap in Hoogland-Zuidoost’ en is geschreven door Ruud Hopster.  

Over de boerderijen in Vathorst, Hooglanderveen en Hoogland-West is al meer geschreven, maar over die op Liendert, De Koop, Schothorst, Zielhorst, in De Hoef en rond kruispunt Hoevelaken nog niet. Vanaf de jaren zestig is de vroegere geschiedenis van boerderijen en bewoners in dat gebied onbeschreven verdwenen onder de nieuwbouw en het steeds groter wordende verkeersplein Hoevelaken.

Tabaksteelt, aanleg van de spoorlijnen en A1, verkeersplein Hoevelaken, het graven van het Valleikanaal, het verbranden van veel boerderijen in dat gebied vanwege de gewenste schootsveldverruiming in mei 1940: het komt allemaal aan de orde. Maar het gaat vooral om de geschiedenis van de zestig boerderijen en huizen en hun bewoners. Ruim tweehonderd landkaarten en foto’s van dat verdwenen landschap en van hun bewoners geven een aanvullend beeld van dat verleden.

Het boek wordt op maandag 19 december om 14.00 uur gepresenteerd in café De Plank aan de Coelhorsterweg. Burgemeester Bolsius neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Hebt u interesse, dan bent u van harte welkom!

Bron: De Stad Amersfoort