De vereniging Dorpsbelangen Hoogland was absoluut tegen een pompstation aan de Laan van Duurzaamheid. Dat hebben we de politiek voor de gemeenteraadsverkiezingen laten weten. Ook bij de collegevorming spraken we ons uit tegen dat pompstation. Bij de behandeling in de. raadsvergadering hebben ingesproken en onze mening nadrukkelijk gegeven. Dankzij onze druk, de druk van een aantal politieke partijen, omwonenden en ondernemers in Hoogland is dat plan nu van de baan, blijkt uit een artikel in de Amersfoortse Courant.

het artikel is van de hand van Arwin Krekel

 

 

Er komt definitief geen tankstation in het nieuwe woonwijkje aan de Laan van Duurzaamheid. Onder druk van een uitspraak van de Raad van State blijken projectontwikkelaar Schipper Bosch en de gemeente Amersfoort tóch een oplossing te hebben gevonden.

Die oplossing, namelijk het bouwen van extra huizen in plaats van een Shell-benzinestation, had geen week later moeten komen: afgelopen mei gaf de Raad van State de gemeente tot half september de tijd om de noodzaak van de bouw van een tankstation beter te onderbouwen.

Over die noodzaak wordt al zeker vier jaar gesteggeld: omwonenden en veel politieke partijen in de gemeenteraadvinden het onbestaanbaar dat er anno 2020 nog een benzinepomp wordt gebouwd in een nieuwbouwwijk met honderd huizen, die volledig aardgasloos opereert. Maar volgens Schipper Bosch en de gemeente was de pomp gewoon nodig om uit de kosten te komen: het verlies op de grond kon zónder pomp oplopen tot 1,3 miljoen euro, zo spiegelde toenmalig verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) de politiek in 2017 nog voor.

Woningen

 Volgens Annelies Bolijn van Schipper Bosch is dat verlies nu van tafel. ,,Door woningen te bouwen op die plek hebben we, gezien de gestegen huizenprijzen, nu een sluitend plan kunnen maken. Na de uitspraak van de Raad van State was er een opening om weer om tafel te gaan met Shell en de gemeente en konden we – gezamenlijk – beslissen om geen tankstation te bouwen. Er waren wel echt drie partijen nodig om die beslissing te kunnen nemen. We hebben allemaal wat water bij de wijn moeten doen.”

Astrid Janssen, nu als wethouder verantwoordelijk voor het project, is op haar beurt ‘blij, opgelucht en trots’ dat het tankstation van de baan is. ,,Er is ontzettend veel behoefte aan woningen in Amersfoort: daar hebben we nu veel meer aan.”