4 mei herdenking bij De Naald (foto: Henk van Middelaar)

 

 

Wat veel Amersfoorters niet weten, is dat er op 4 mei ook een dodenherdenking plaatsvindt bij de gedenknaald in Hoogland. Afgelopen donderdag waren vele honderden mensen, waaronder een goot aantal kinderen, aanwezig bij deze indrukwekkende plechtigheid aan de rotonde Zevenhuizerstraat / Hamseweg.

De leerlingen van twee groepen 7 van de St. Josephschool uit Hooglanderveen hadden dit jaar een speciale rol bij de dodenherdenking in Hoogland: tijdens de officiële kranslegging plaatsten zij, namens alle kinderen, een bloemstuk bij de gedenknaald. Een van de leerlingen mocht daarna zijn eigen gedicht voordragen. Projectweek op school Uniek aan de dodenherdenking in Hoogland is dat het Oranjecomité Hoogland kinderen nauw betrekt bij de nationale herdenking.

Elk jaar organiseert het Oranjecomité samen met een basisschool een projectweek over de Tweede Wereldoorlog. Twee schoolklassen van St. Joseph kregen dit jaar een uitgebreide projectmap met oorlogsverhalen en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Ook kwam een gastspreker zijn verhaal vertellen in de klas en er werd op school gewerkt met Denkboekjes van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

  Bezoek aan De Naald (foto: Jip te Velde)

Kinderen bezoeken gedenknaald

Vorige week woensdagochtend 3 mei – de dag voor dodenherdenking – brachten de twee schoolklassen van St. Joseph, samen met hun leerkracht, al een bezoek aan de gedenknaald. Daar kregen ze de verhalen te horen achter de 30 slachtoffers die met hun namen in de gedenknaald staan gebeiteld. De kinderen keken elkaar met afgrijzen aan bij het verhaal van Antonius Brouwer die zijn eigen graf moest graven voordat hij werd doodgeschoten. Een ander kind merkte op dat onder de slachtoffers ook kinderen waren van 14, 13, 10 en 8 jaar oud. Door elk jaar op deze manier kinderen bij de dodenherdenking te betrekken, wil het Oranjecomité Hoogland de herinnering aan (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog door blijven geven aan de volgende generatie.