1147868513houdhooglandwestgroenVolgens het nieuwe bestemmingsplan Hoogland-West blijft het buitengebied de komende jaren groen. Dat is goed nieuws voor skeelers, wandelaars, fietsers en de bewoners van het gebied.

Op zaterdag 15 april jl. konden belangstellenden tijdens een negen kilometerlange wandeling kennismaken met de natuur in Hoogland-West. De paaswandeling was georganiseerd door de Flora- en Faunagroep Hoogland-West en het Landschapsfonds Eem en Vallei.

Maar liefst honderdtien mensen hadden de wandelschoenen (of laarzen) aangetrokken om te genieten van de wandeling die niet alleen over de openbare weg ging, maar dankzij de medewerking van de boeren in het gebied, ook door weilanden, over priveweggetjes en boerenerven. Gidsen van de Flora- en Faunagroep Hoogland-West vertelden over de natuur en de omgeving.

De eerste wandelaars vertrokken om half negen ’s ochtends en zij zagen o.a. reeen, een vos en de (blauwe) ijsvogel. Voor de mensen die om half elf vertrokken, was dat niet weggelegd. Zij zagen wel hazen, oude knotwilgen, houtwallen en bloeiende bosanemonen (vroeger bestond het gebied uit bos). Ook vergeet-me-nietjes, vroegeling, paarse doventel en wilde narcissen stonden in bloei.

Voor de gelegenheid was de kapel van Coelhorst opengesteld en de wandelaars waren enthousiast over de gerestaureerde kapel. Vervolgens mochten er lammetjes en kalfjes worden geaaid en ging de wandeling verder langs de Eem. Het contrast in uitzicht was groot: wie naar links keek zag het rustige en groene Hoogland-West. Wie rechts keek zag de bebouwing van industrieterrein de Isselt. Door weilanden ging het terug naar cafe ’t Hoekje, waar de wandeling ook begonnen was. Wie ook van de gebaande paden in Hoogland-West wil afwijken, kan in het voorjaar van 2007 deelnemen aan de volgende paaswandeling.

Tekst: Lutske Bonsma