Oud Hooglanders kennen de Houthandel en de Doe Het Zelf winkel van Schimmel aan de Hamseweg nog. Wie heeft hier tot zo’n 7 jaar geleden niet voor zijn kluswerk al zijn hout laten zagen en zijn gereedschap gehaald. Nadat de zaak werd gesloten verhuisde deze naar de overkant van de Hamseweg en ging verder als een Formido vestiging.
Voor het grote terrein waar de loodsen stonden en de houtopslag werd een bouwplan gemaakt voor 13 luxe woningen door het architectenbureau Opstelten uit Achterveld. Een bouwplan, uitgevoerd door bouwbedrijf Van Bekkum uit Hooglanderveen, dat goed aansloot bij de richtlijnen welke in de Structuurvisie voor Hoogland werden opgesteld en waarvan het resultaat een aanwinst is voor de Hamseweg.

Het grote kale open stuk is nu op een fraaie wijze ingevuld waarbij niet alleen aan de Hamseweg een vijftal huizen zijn gerealiseerd, doch ook op het achterterrein rondom een binnenpleintje nog een achttal woningen werden gebouwd. In de bouwbrochure wordt het bouwplan ‘Hamstede’ aangemerkt als luxe villa’s met een kaveloppervlak van 260 tot 480 m2 en bouwprijzen vanaf 850.000 gulden, uiteraard zonder de later nog aangebrachte extra’s en tuininrichtingen.

De huizen zien er goed doordacht uit met een hoog afwerkingniveau en voldoen qua isolatiewaarden aan de hoogste normen. Alle woningen zijn uitgevoerd met een zonnepaneel en zonneboiler voor de opwekking van warmwater voor de badkamers. Enkele woningen hebben vloerverwarming en/of warmte terugwinning en inpandige garages.

Op 3 oktober 2002, na een bouwtijd van precies een jaar, is onder grote belangstelling het project opgeleverd. De kopers zijn zeer tevreden, mede doordat er bij de oplevering weinig restpunten waren en men zeer tevreden was met het bouwteam. De meeste nieuwe bewoners komen uit Amersfoort, Hoogland of Nieuwland en de gemiddelde leeftijd ligt rond de 35 jaar. Het is een kinderrijk wijkje geworden want in de 13 woningen wonen nu al 23 kinderen.

Tekst: Rolf van Heel

1832146615Hamstede