De Amersfoortse gemeenteraad heeft dinsdag 17 april 2024 opnieuw gesproken over de mogelijke komst van twee grote windmolens op bedrijventerrein Isselt. De vergadering kenmerkte zich door twijfels en emotie. De politieke partijen -van links tot rechts- kunnen nog niet tot een besluit komen en een groot aantal insprekers sprak zich fel en soms geëmotioneerd uit tegen de komst van de 240 meter hoge torens.

Raadsleden worstelen

In de nieuwsbrief van ‘Stop Windplan Isselt’ staat een uitgebreid verslag van zowel de inspreekronde als de daaropvolgende raadsvergadering:

“Bijna alle insprekers hebben zich in krachtige bewoordingen uitgesproken tegen de komst van de turbines, onderbouwd met feiten en persoonlijke verhalen over hoe dit plan hun levens, en die van heel veel andere Amersfoorters, ingrijpend verandert. Niet alleen áls ze er zouden komen, maar ook nu al.

In de aansluitende vergadering werd duidelijk dat veel raadsleden worstelen met dit dossier, zowel in de coalitie als in de oppositie. De vraag of het college zich aan de afstands- en veiligheidsnormen voor windturbines gaat houden, of bereid is deze normen te overtreden, is daarbij nog niet beantwoord. Dit is een belangrijk onderwerp voor de volgende raadsvergadering.”

Afspraken over energietransitie

De gemeente Amersfoort moet een bijdrage leveren aan de ‘Regionale Energie Strategie’. De RES beschrijft waar de regio Amersfoort kansen ziet voor grootschalige, duurzame zonne- en windenergie. De molens op Isselt moeten 6.000 huishoudens van groene stroom gaan voorzien.

De plaatsing van de turbines zou een belangrijke invulling zijn van de RES. Toch weten politici in Amersfoort niet goed wat ze moeten besluiten. Vrijwel alle partijen zijn voorstander van de energietransitie, maar de vele zorgen vanuit Isselt, Hoogland(-West) en het Soesterkwartier zorgen voor twijfels bij de besluitvorming.

Tijdens de raadsvergadering van 14 mei wordt verder gesproken.