De elf korte films, die in aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei al gedurende enkele jaren worden vertoond op de Hooglandse basisscholen, kunnen nu door alle inwoners van Hoogland en Hooglanderveen op de website van het Oranjecomité Hoogland worden bekeken.

Elf getuigenissen

Het gaat om de persoonlijke getuigenissen van elf inwoners uit Hoogland en Hooglanderveen, te weten Gijs van Dijk, Riet-Tolboom-van Loen, Doortje Brouwer, Henk Eijbergen, Gerard Pommer, Gijs Keizer, Arie Bos, Kees van de Kooy, Wim de Ridder, Bertus van de Grootheveen en Alie van de Heuvel-van Noordenburg. Zij maakten als kind de Tweede Wereldoorlog mee. De geïnterviewden geven weer, hoe het was om in oorlog te leven.

De onderwerpen die aan bod komen, zijn de evacuatie uit Hoogland, het hebben van onderduikers, de tekorten, de voortdurende dreiging, de dood en de bevrijding.

Registratie sinds 2018

Hun getuigenissen zijn sinds 2018 op film opgenomen door documentairemaker Dick van den Berg en Ans Bruins van de 4 mei commissie van het Oranjecomité Hoogland. De geïnterviewden (of nabestaanden) hebben toestemming gegeven voor de publicatie op de website.

Bekijk hier de trailer. De elf verhalen vindt u via onderstaande link.
* Vader, is dit oorlog?

OCH_verhalen_trailer from A1STUDIO on Vimeo.

[bovenste foto is afkomstig uit de documentaire-serie]