Op 26 april 2024 zijn in Hoogland 3 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In alle gevallen gaat het om een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerden zijn:

1. De heer J. (Sjaak) N.M. van Wegen (66 jaar). Hij was van 2005 tot 2023 actief als penningmeester en lid van het dagelijks bestuur voor stichting Dorpsfeest Hoogland, een vierdaags gezinsevenement waarin jongerenvereniging JOHO! en stichting Paardensport Hoogland deelnemen. Vanaf 2009 is hij bestuurslid van de stichting Bewonersinitiatieven Hoogland en zorgt hij met anderen voor een correcte verdeling van het buurtbudget. Sinds 2022 is Van Wegen voorzitter van deze commissie. Van 2010 tot 2022 was hij penningmeester voor de locatieraad van de Geloofsgemeenschap Sint Martinus. Hij beheerde de portefeuille financiën, was lid van de kascommissie en trad op als vertegenwoordiger van de parochie in het budgethouders overleg in het parochiebestuur. Sjaak van Wegen is medeoprichter van het orgelfonds ter restauratie van het kerkorgel en verrichtte allerlei hand- en spandiensten. Vanaf 2016 tot heden is hij penningmeester van de stichting Martinus Verbindt. Voor de stichting Friersdale- Eemnes, die zich inzet voor de bevolking van Friersdale en omgeving in Zuid-Afrika, is hij vanaf 2016 lid van de denktank en sinds 2023 bestuurslid en penningmeester.

2. De heer P. (Pieter) H. A. M. J. de Bekker (75 jaar). Sinds 1993 realiseert hij bij de Lions Club in Hoogland -o.a. als president (van 2004 tot 2006), voorzitter, secretaris en lid- activiteiten, evenementen en projecten ten behoeve van de samenleving. Van 2005 tot 2010 was De Bekker secretaris van het R.K. Armenbestuur Amersfoort en onderhield hij het contact met diaconale werkgroepen in Amersfoort en met de gemeente Amersfoort. Hij was van 2005 tot 2014 onafhankelijk voorzitter van Festa, het samenwerkingsverband van zelfstandige R.K.-parochies in Amersfoort. Hij gaf leiding aan het fusieproces tussen de bestaande Armenbesturen en de Parochiële Caritas Instelling (PCI) van de diverse toenmalige zelfstandige Parochies in Amersfoort. Na de éénwording in 2010 was hij tot 2014 secretaris van de nieuwgevormde PCI. Vanaf 2014 was de heer De Bekker schuldhulpmaatje en vanaf 2017 coördinator van de stichting SchuldHulpMaatje in Amersfoort. Daarnaast is hij sinds 2015 adviseur van de stichting De Vrienden van de Sint Martinuskerk Hoogland. In deze functie geeft hij advies op juridisch, financieel en organisatorisch vlak.

Lintjesregen Egbert Karssen3. De heer E. (Eibert) J. Karssen (77 jaar). Hij is sinds 1980 lid van de Volkstuinvereniging De Brinken in Park Schothorst en vanaf 1988 bestuurslid. Tot 2020 was hij secretaris en tot op heden bestuurslid van de inkoopcommissie. Hij speelde een grote rol bij de verhuizing van het volkstuincomplex vanuit Hoogland naar de huidige plek. Eibert Karssen verzorgt dagelijks de opening en sluiting van het gebouw, beheert de winkel en verzorgt de bestellingen en uitleveringen van zaden en mest aan de leden. In het oogstseizoen brengt hij het overschot aan groenten naar de Voedselbank, nadat hij alles heeft gecontroleerd en schoongemaakt. Hij is de vraagbaak bij tuinieren en neemt tuinwerk over als iemand door ziekte of anderszins de tuin tijdelijk niet kan bijhouden. Daarnaast ondersteunt hij vanaf 1978 familieleden, vrienden en kennissen bij hun belastingaangifte. Ook is hij al 10 jaar vrijwilliger bij de Vereniging van Eigenaren op De Zuivelhof op Hoogland waar hij het onderhoud van de drie tuinen verzorgt. Eibert Karssen woont in Schothorst.

De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland feliciteert Sjaak, Pieter en Eibert. We bedanken jullie voor de enorme inzet om Hoogland nog mooier en beter te maken.

Orde van Oranje-Nassau

De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor een onderscheiding in deze orde komen personen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Denk hierbij aan vrijwilligers die zich inzetten voor jongeren, milieu, (mantel)zorg, sport, buurtverenigingen of vluchtelingen. Het gaat in de regel om vrijwilligers die opereren op lokaal niveau.

Ook iemand die in haar of zijn werk bijzondere prestaties levert en zich daarmee onderscheidt van beroepsgenoten, kan worden benoemd in deze orde. Dit moet dan wel echt uitstijgen boven wat normaal gesproken van iemand verwacht mag worden in een dergelijke functie.

Bijzondere of exceptionele verdiensten

Personen komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding wanneer zij zich bijzonder of exceptioneel verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. In veruit de meeste gevallen gaat het om vrijwilligers die zich langdurig inzetten voor organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst, cultuur, religieus leven, natuur of pleegzorg.

Daarnaast zijn er personen die bijzondere prestaties hebben geleverd ten behoeve van de samenleving in hun betaalde baan of in een nevenfunctie die veel verder gaan dan wat verwacht kan worden.

Nederland kent ongeveer 100 officiële onderscheidingen die worden gedragen aan een lint.