In een openhartig gesprek met wethouder Dijksterhuis van de gemeente Amersfoort heeft het bestuur van de VDH op 6 maart 2024 haar duidelijke ‘nee’ tegen de komst van een (islamitische) begraafplaats in Hoogland-West mondeling toegelicht. Daarbij is aangegeven, dat de VDH op geen enkele wijze zal deelnemen aan de ‘meedenkgroep’, noch aan de ‘omgevingstafel’, die hangende het hoger beroep in de rechtszaak al door de gemeente zijn ingesteld.

Geheimhouding zoeklocaties

In het gesprek heeft de VDH er op gewezen, dat de procedure die gevolgd is, van geen kant klopte, zoals de rechter in haar uitspraak heeft bevestigd.

“De gang van zaken rond de zoeklocaties is niet duidelijk, waardoor voor de omwonenden niet helder is, waarom de locatie Zeldertseweg in een afvalrace overbleef en de andere locaties afvielen. Die andere locaties zijn niet bekend gemaakt en ook de criteria niet. Dat geldt ook voor de Gemeenteraad, waarvan alleen de woordvoerders onder strikte geheimhouding de stukken mochten inzien. Zo konden tijdens de openbare raadsvergadering de locaties en de specifieke criteria van die locaties helemaal niet besproken worden. Waar blijft de controle van de Raad? Waar blijft de transparantie voor de burgers?”

De VDH is ook van mening, dat de optie voor de locatie op begraafplaats De Rusthof onvoldoende is onderzocht.

Wethouder Rutger Dijksterhuis (foto: Gemeente Amersfoort)

Wachten op uitspraak rechter

De VDH heeft de wethouder verder gewezen op het ‘tijdpad’, dat nog afgelegd moet worden. “Als we van een afstand naar het tijdpad kijken, snappen we er helemaal niets meer van. De pachtovereenkomst loopt nog tot eind 2026. Dus pas vanaf 2027 kan er begonnen worden met de realisatie. Ja, je kunt nu plannen maken, maar met het risico dat de hogere rechter nogmaals de plannen afschiet. En dan? Onteigenen? Waarom niet wachten?”

Klap in het gezicht van burgers

In het gesprek met wethouder Dijksterhuis heeft de VDH toegelicht, waarom niet wordt deelgenomen aan de inmiddels door de gemeente ingestelde ‘meedenkgroep’ (voor bewoners en geïnteresseerden) en ‘omgevingstafel’ (voor de omwonenden).

“Terwijl de gemeente terug gefloten is door de rechter en de gemeente daarna in hoger beroep is gegaan tegen de duidelijke uitspraak van de rechter en dan tegen de bewoners en omwonenden zeggen: ‘Maar we gaan toch gewoon door en je kunt alvast meedoen met een ‘meedenkgroep’, of een ‘omgevingstafel’? Dat is een klap in het gezicht van die burgers en ook van ons als VDH. Waarom zouden wij nu al meepraten over het verleggen van kabels of waar een trafohuisje moet komen? Hoe kunnen we nu al meepraten over waar een heg moet komen of waar de inrit moet komen of hoe breed een sloot moet worden. Omwonenden en veel bewoners van Hoogland zijn tegen! Datzelfde geldt voor de VDH. Ook de VDH wil die begraafplaats niet daar. Dus hebben we besloten om aan geen van beide groepen mee te doen”.

Bedrijfsvoering boer en boerin

Tenslotte heeft de VDH bij de wethouder nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de positie van de huidige pachtende boer en boerin, die duurzaam en maatschappelijk een voorbeeldfunctie vervullen en in hun bedrijfsvoering economisch geschaad gaan worden.


Lees ook:
* Meedenkgroep voor islamitische begraafplaats in Hoogland-West in de steigers gezet.