De Groene Buurtbon helpt inwoners van de provincie Utrecht bij het vergroenen van hun buurt of wijk. Iedereen die meer planten en bloemen om zich heen wil, kan vanaf vandaag een Groene Buurtbon van €500 of €1000 aanvragen. Het geld kan worden ingezet voor een project dat de wijk groener maakt, bijvoorbeeld het opfleuren van grijze parkeerplaatsen, of het aanleggen van geveltuintjes, buurttuinen of groene boomspiegels.

Groene Buurtbon

Groene wijken zijn goed voor mensen. Bomen zorgen voor schone lucht en houden de wijk lekker koel. Mensen die in een groene wijk wonen, zijn blijer en minder gestrest, blijkt uit onderzoek. En het is ook gezellig, want groene plekjes zijn vaak ontmoetingsplaatsen. De provincie Utrecht, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN dragen hier graag aan bij met de Groene Buurtbon. 

Aanvragen moet wel snel

Aanvragen kan vanaf vandaag via groenaandebuurt.nl/groene-buurtbon. De organisaties beoordelen de aanvragen op basis van het moment dat de aanvraag gedaan is. Aanvragers krijgen binnen 2 weken bericht van het team over hun aanvraag. Na goedkeuring ontvangen ze het aangevraagde bedrag op hun rekening en kunnen ze aan de slag. Nog wat meer tijd nodig? Geen probleem, zolang het project maar voor 1 april 2025 gedaan is.

Inspiratie uit eerdere jaren

Dit is de vierde keer dat mensen een Groene Buurtbon (voormalig: Voucherregeling) kunnen aanvragen, dus er zijn al genoeg inspirerende voorbeelden. In 2017, 2019 en 2021 deden 469 Utrechters door de hele provincie een succesvolle aanvraag. Op de website van Groen aan de Buurt zijn inspirerende voorbeelden van eerdere projecten te vinden.

Esther ter Beek deed in 2021 een succesvolle aanvraag. Samen met haar buren vergroende ze het tegelplein aan de Thorbeckelaan in Baarn.

“Ik ben blij met de Groene Buurtbon omdat het mij de mogelijkheid heeft geboden om mijn buurt groener en mooier te maken. Samen met mijn buren kon ik eindelijk mijn droomproject realiseren en onze leefomgeving verbeteren. De Groene Buurtbon heeft mij de kans gegeven om een verschil te maken en iets positiefs te betekenen voor mijn buurt.”


Deze actie wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN.