Volkstuindersvereniging (VTV) De Brinken is een actieve Hooglandse vereniging van én voor volkstuinliefhebbers. Het is nu, zomer 2023, tijd om te oogsten. Er komt zoveel opbrengst van de percelen dat de tuinders niet alles zélf kunnen consumeren. Daarom gaat er regelmatig een grote partij verse groenten naar de Voedselbank van Amersfoort.

Maatschappelijk verantwoord tuinieren

Indien een tuinder teveel sla, bonen, bieten, enzovoort heeft en niet weet wat er mee te doen, dan kan hij of zij het overschot op dinsdag- of donderdag(avond) in de Schaapskooi neerleggen. Het bestuur zorgt er dan voor dat de partij op woensdag en vrijdag bij de Voedselbank van Amersfoort wordt gebracht, waardoor ook de mensen die het niet zo breed hebben, toch kunnen genieten van verse groenten. 

De VTV promoot zoveel mogelijk biologisch te tuinieren, zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Meer activiteiten voor niet-leden

De vereniging onderneemt meer activiteiten voor niet-leden. De levering aan de voedselbank is één van de voorbeelden. Zo deed de VTV begin juli opnieuw mee met ‘Gluren bij de Buren’. Vorig jaar kreeg een nieuwe groep aankomende ‘kunstschilders’ les in De Schaapskooi om het schilderen onder de knie te krijgen. Verder bezoeken klassen van scholen met enige regelmaat het complex. Tijdens een rondleiding krijgen de leerlingen uitleg over de moestuin en wat er zoals groeit en bloeit.

De vereniging beschikt over een zeer actieve groep vrijwilligers. Zij springen bij indien mede-tuinders achterstand hebben op hun stuk grond door bijvoorbeeld ziekte. En ook andere werkzaamheden, zoals het bijhouden van de beukenhagen, de paden, de nieuwsbrief en allerhande technische zaken worden met veel enthousiasme uitgevoerd.

VTV De Brinken

Twee mannen op klein aardappelveld

Samen aardappels rooien

De vereniging vierde in september vorig jaar haar 45-ste jubileum. De VTV heeft een tuincomplex aan de Pottenbakkerlaan in Hoogland met 163 tuinen en 195 actief tuinierende leden. Het complex heeft moestuinen in meerdere formaten, dus voor de grote en de kleine tuinder.

Het doel van de tuinen is het verbouwen van je eigen groente, fruit en bloemen. Het is niet bedoeld voor recreatief verblijf. Op het terrein zijn diverse watertappunten en er is een uitgebreid assortiment gereedschap beschikbaar. Een speciale inkoopcommissie zorgt voor kortingen op zaden, pootaardappelen, aardbeiplanten (medio augustus) en tonkinstokken. In november en maart wordt er verse stalmest ingekocht.

Lange wachtlijst voor moestuin

De belangstelling voor een plek op het tuinencomplex is groot. Vandaar, dat er een lange wachtlijst is. Het kan dus wel een paar jaar duren voordat adspirant-leden daadwerkelijk kunt gaan planten en oogsten. Voor een plaatsje op deze wachtlijst kunt u mailen naar: vtvdebrinken@gmail.com.


Meer informatie over de VTV De Brinken vindt u op de website.

Doorkijkje bij volkstuinencomplex