Het nieuwsplatform Nieuwsplein33 is 19 mei 2023 officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van Gerolf Bouwmeester, burgemeester van Leusden en de Amersfoortse cultuurwethouder Tyas Bijlholt.  

Nieuwsplein33 is de kersverse lokale omroep van Amersfoort en Leusden, maar dan zonder radio- en tv-programma’s. Uiteraard krijgt ook Hoogland regelmatig aandacht. Al het nieuws wordt online verspreid via een website, een app en verschillende sociale mediakanalen. Nieuwsplein33 komt in plaats van Eemland1, de voormalige lokale omroep EVA.

Verdiepend nieuws

Gerolf Bouwmeester, burgemeester van Leusden en de Amersfoortse cultuurwethouder Tyas Bijlholt zorgen voor feestelijke opening van Nieuwsplein33

Gerolf Bouwmeester, burgemeester van Leusden en de Amersfoortse cultuurwethouder Tyas Bijlholt

Nieuwsplein33 is in januari al van start gegaan, maar van een officiële opening was het nog niet gekomen. De media-instelling biedt vooral achtergronden en duiding bij het nieuws uit Amersfoort en Leusden. Hoofdredacteur Kees Hoogendijk: “We proberen op die manier aanvullend te zijn op nieuwsplatforms die er al zijn. Het nieuws van de dag laten we in principe liggen. We maken verhalen bij het nieuws met als doel om duiding en verdieping te brengen bij onderwerpen en thema’s die inwoners van Amersfoort en Leusden raken.”

Het mediaplatform is een publieke mediavoorziening en wordt gefinancierd via subsidies van de gemeenten Amersfoort en Leusden. Het grootste deel van dat geld wordt besteed aan journalistieke inzet. Geen omroep ‘oude stijl’ met een duur televisiekanaal en radiostation maar een bewuste keuze voor journalistieke professionalisering met betaalde krachten.

Nieuwsplein33 en de Mediaraad

Nieuwsplein33 is ontstaan vanuit een inhoudelijke journalistieke visie op wat een eigentijdse lokale mediavoorziening zou moeten zijn. De aandachtsgebieden die belangrijk zijn worden mede bepaald door de Mediaraad. Dit representatief samengestelde orgaan doet dat met inachtneming van de kernwaarden van Nieuwsplein33 en met respect voor het redactiestatuut.

De redactie werkt op onafhankelijke wijze maar samenwerking met andere mediapartijen maakt de journalistiek sterker. Daarom werkt Nieuwsplein33 nauw samen met BDU Media (De Stad Amersfoort en Leusder Krant), De Stadsbron in Amersfoort, RTV Utrecht en met Bibliotheek Eemland.


De app van Nieuwsplein33 is te vinden in de App Store van Apple of de Google Play Store.