Op 4 mei 2023 was bij de gedenknaald in Hoogland de traditionele jaarlijkse herdenking van alle oorlogsslachtoffers. De Oranjeverenigingen van Hoogland en Hooglanderveen organiseerden te herdenking. DorpsTV Hooglanderveen heeft een reportage van de bijeenkomst gepubliceerd op YouTube.

Voorafgaand aan de herdenking was er een Oecumenische dienst in De Inham. De kerkgangers liepen na de dienst in een stoet achter de trommelaars aan naar de gedenknaald in Hoogland.

Twee minuten stilte

Om 20.00 uur klonk het Taptoe-signaal, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens werd het Wilhelmus gespeeld door muziekvereniging Sint Caecilia. Daarna werden er 4 kransen en 2 bloemstukken gelegd. Burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Astrid Janssen waren aanwezig bij de Oecumenische dienst en de Dodenherdenking zelf en legden de eerste krans. Ook Yvonne van Norden en Eline Rijnja hebben namens Vereniging Dorpsbelangen Hoogland een krans gelegd. Groep 8 van basisschool De Biezen droeg een zelfgeschreven gedicht voor. 

Oorlogsleed

Gerard Hilhorst deed een voordracht die deels ging over het oorlogsleed wat componist Louis Blazer is overkomen en schonk ook aandacht aan het oorlogsleed van kleine mensen. Louis Blazer woonde  van 1930 tot 1941 in Hoogland, voornamelijk op de Hamseweg 33 bij Cornelis van Selm en Jannetje de Bruin.

Tot slot werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Hoogland en Hooglanderveen bij name genoemd en legden velen bloemen bij de gedenknaald. St. Caecilia speelde een compositie van Louis Blazer. 

Bekijk de volledige reportage van DorpsTV Hooglanderveen.