Op 2e Pinksterdag 2023 kreeg Hoogland-West aandacht op de landelijke televisie. De B&B ‘De Blije Boomgaard’ van Erik en Angelique Visser werd getest in het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. Angelique bleek goed van de tongriem gesneden en Erik zorgde met regelmaat voor een komische noot in de populaire TV-serie. De leden van de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland hebben een uitgebreide versie van het onderstaande interview ontvangen in ons jaarlijkse magazine. De websitebezoekers krijgen hier een samenvatting. Voor de prijs van 1,5 cappuccino ben je overigens een jaar lang lid van de VDH.

De Blije Boomgaard sinds 2020

Erik en Angelique Fisscher hebben sinds 2020 hun bed and breakfast in Hoogland-West. Nog maar vijf jaar geleden kochten ze een voormalige boerderij aan de Droevendalsesteeg en gingen aan de slag met vergunningen en verbouwingen. Inmiddels bestaat B&B ‘De Blije Boomgaard’ uit twee gezellige appartementen en een vergaderruimte voor 10 personen. Maar het droomproject is nog niet klaar, want nu is het paar begonnen aan de renovatie van hun éigen huis. “First things first”, zegt Erik met een glimlach.

Vrijheid, stilte en veel ruimte

Erik (61) komt oorspronkelijk uit Amersfoort en Angelique (54) uit de Hoeksewaard. Ze woonden zo’n 25 jaar samen in het dorp Hoogland. Ergens in die periode ontstond het plan om ‘buiten’ te gaan wonen.

“We wilden graag vrijheid en stilte”, zegt Erik, “het liefst hier in de buurt, maar dat was geen harde voorwaarde. Het nieuwe huis hoefde ook niet groot te zijn, als er maar voldoende ruimte omheen zat. Uiteindelijk vond een bevriende makelaar de plek waar we nu zitten.” Angelique springt bij: “Het is echt een lot uit de loterij. Ik geloof het nog steeds niet. Dit is precies waar we op hoopten.”

Angelique laat de enorme tuin zien. Trots als een pauw wijst ze op frambozenstruiken, een bijenkast, perken met wilde bloemen en natuurlijk de boomgaard. Met een weids armgebaar zegt ze: “We zijn hier enorm bezig met biodiversiteit.” Er vallen voortdurend van dit soort milieubegrippen, zoals ‘circulair bouwen’ en ‘duurzaamheid’. Op de appartementen liggen zonnepanelen. In de tuin staat een enorme warmtepomp en alle ruiten zijn voorzien van driedubbel glas. Alles bij elkaar resulteert dat in ‘nul’ op de meter.

Angelique wijst alweer naar een tuinpad van gebroken stenen. “Dat materiaal komt van Marktplaats. Hergebruik! Erik heeft het opgehaald en ik heb het in brokken geslagen. Daarna was het passen en meten om er iets moois van te maken. Ik houd van een nieuw leven voor oude spullen.”

Geen milieufreaks

“We zijn geen milieufreaks’, vervolgt Angelique als we binnenlopen in vergaderzaal ‘Studio Stoofpeer’, “maar we zijn ons wel bewust van het feit dat we zorgvuldiger met de aarde moeten omgaan. Dat was een uitgangspunt bij de bouw van ‘De Blije Boomgaard’ en ook van ons eigen huis.” Erik mengt zich in het gesprek. “Het is niet alleen het milieu hoor, we doen het ook voor de portemonnee. Op dit moment is het weliswaar een rib uit je lijf. Het zijn best grote investeringen, maar over een kleine tien jaar gaan we terugverdienen. Twee vliegen in één klap: goed voor het milieu en goed voor de eigen beurs.”

Windmolens op een andere plek

Erik schuift wat meer naar het puntje van zijn stoel. Hij moet duidelijk iets kwijt. “Wij zijn best bewust bezig met de energietransitie. Ik vind dat we om meerdere redenen van het gas af moeten, maar de oplossingen die we verzinnen moeten wel afgewogen en in balans zijn. Vanavond gaan we naar een vergadering over de twee windmolens die ze op industrieterrein Isselt willen plaatsen. Dat is hier 900 meter vandaan. Die dingen worden ruim 200 meter hoog. Daar kun je vanuit hier niet omheen kijken. We hebben al een brief in huis dat we te maken gaan krijgen met de slagschaduw van de wieken. Dat gaat me te ver. Ik ben vóór windenergie, maar die molens moeten echt op een andere plek.”


Samen sterk voor Hoogland oproep

Klik en word lid voor €7,50 per jaar