Iedere 2e zaterdag van de maand is het Repair Café in De Neng geopend. Je kunt er kleine reparaties laten uitvoeren door handige vrijwilligers, tegen een financiële bijdrage die je passend vindt. Voor het gebruik van nieuwe materialen zoals snoeren, zekeringen en stekkers betaal je de kostprijs.

Handige reparateurs

Repair Café grammofoonOp de tafel staan vandaag 3 koffiezetapparaten, een houten speelgoedhondje waarvan de staart niet meer kwispelt en een oude koffergrammofoon. Even later komen nog twee staande schemerlampen binnen, een tosti-ijzer en een fiets waarvan de verlichting hapert.

Zes handige reparateurs zitten rondom aaneengeschoven tafels. Er staan bakken met professioneel gereedschap, natuurlijk ook het onvermijdelijke soldeerapparaat en kleine flesjes met kruipolie.

Er komt net een mevrouw binnen met haar favoriete kookpan waarvan een handvat is afgebroken. “Dat moet worden gelast”, constateert één van de reparateurs ogenblikkelijk, “Dat kan niet in De Neng, te gevaarlijk, maar misschien heeft mijn zoon in Leusden vanmiddag wel tijd.” Er wordt gebeld en even later volgt positief bericht; er rijdt zometeen iemand naar Leusden.

Niet alles kan worden gemaakt. De reparateurs geven aan als iets echt niet lukt, maar het is duidelijk dat de moed niet snel wordt opgegeven.

Repair Café is ook een ontmoetingsplek

Het is een gezellige drukte in De Neng. De bezoekers wisselen argumenten uit waarom ze naar het Repair Café komen. De mevrouw van de kookpan wil gewoon geen afstand doen van dit “fantastische” exemplaar. Iemand anders betoogt dat we teveel fabriceren en dat het goed is voor het milieu om producten een tweede leven te geven. Weer iemand anders vindt het gewoon te duur om alweer een nieuwe Senseomachine te kopen.

Als het druk is, dan mag je als bezoeker één kapot product per persoon aanbieden. Dat is om lange wachtrijen te voorkomen. Als je toch een tweede voorwerp wilt laten repareren, dan sluit je weer achteraan in de rij.

Het Repair Café is overigens geen gratis reparatiedienst. Het is een ontmoetingsplaats in de buurt, waar het gaat om sámen repareren, om kennisoverdracht en om sociaal contact tussen buurtgenoten. Je kunt kapotte spullen dus niet bij het Repair Café afgeven en later weer ophalen; het is de bedoeling dat je tijdens de reparatie aanwezig bent.

Zonder afspraak

Er zijn wereldwijd ruim 2.500 Repair Cafés waar maandelijks zo’n 45-duizend producten worden gerepareerd met hulp van een klein 40-duizend vrijwilligers.

In het Repair Café in De Neng (Engweg 7, Hoogland) kun je elke 2e zaterdag van de maand terecht, tussen 10.00 en 13.00 uur. De toegang is gratis en je hoeft geen afspraak te maken. En als je even moet wachten, dan is er een leestafel, de bibliotheek en verse koffie. Een aanrader.