Opnieuw is er Blauwalg in de Berkenvijver aangetroffen. Bijna ieder jaar bij perioden van langdurige warmte is het weer raak: Blauwalg in verschillende vijvers. Vooral de vijver bij de Berkenlaan blijkt erg kwetsbaar, omdat daar weinig doorstroming is.

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature in het water zitten die giftige stoffen kunnen produceren. Blauwalgen groeien goed in de zomer. Vooral bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden en als er weinig stroming is en veel licht. Als blauwalgen sterk groeien, kunnen, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, groene drijflagen op het water ontstaan. Vooral deze drijflagen zijn een groot risico, omdat hier veel cellen bij elkaar zitten. Vermijd contact met deze drijflagen en laat (huis)dieren niet drinken van dit water drinken. Ook vissen in de Berkenvijver wordt sterk ontraden.

De verwijzing op het bordje naar www.wve.nl is overigens onjuist. Wil je meer weten over blauwalg kijk dan op de site van het waterschap Vallei en Veluwe.

Op de site vind je ook een overzichtskaart met plekken waar blauwalg en botulisme is aangetroffen.

Update! 10-8-2022
Naar aanleiding van onze berichtgeving zijn de borden met het foutieve internetadres en het onvolledige telefoonnummer inmiddels vervangen.

Blauwalg Berkenvijver Hoogland