Vereniging Dorpsbelangen   Hoogland (VDH) heeft de Stichting De Neng opgericht. Deze stichting neemt   vanaf 15 maart 2014 het beheer en de exploitatie van dorpshuis De Neng over. De   vestiging van de Bibliotheek Eemland in Hoogland verhuist op 1 september van   de Engweg 9 naar De Neng. Het Jongerencentrum blijft in de kelder. Verder   kunnen de scholen gebruik blijven maken van de sporthal die een aparte ingang   krijgt. Ook opent de gemeente in De Neng een Stip: dé informatiewinkel voor   inwoners.
De   Neng is hét trefpunt van het verenigingsleven in Hoogland. Meer dan 30   verenigingen en organisaties maken gebruik van dit gebouw. VDH wil deze   ontmoetingsfunctie graag behouden. Daarom heeft de VDH de gemeente gevraagd   te mogen onderzoeken of zij zelf het beheer en de exploitatie van De Neng   rond kan krijgen. De gemeente is hiermee akkoord gegaan onder voorwaarde dat   ook een haalbare vorm van samenwonen met de Bibliotheek werd onderzocht.   Andere voorwaarden waren dat de scholen kunnen blijven gymmen in de sporthal   en dat het jongerencentrum open blijft.

Wethouder   Bert Lubbinge: ‘Deze overname is van belang voor het maatschappelijk leven in   Hoogland. Dankzij de bundeling van wijkactiviteiten, de Bibliotheek en de   Stip kan een bruisend maatschappelijk centrum in stand worden gehouden voor   en door actieve inwoners uit Hoogland en de wijken Kattenbroek en Nieuwland.’

Verbouwing

De   VDH en de Bibliotheek Eemland zijn positief over de mogelijkheden om samen te   wonen in De Neng. De Bibliotheek kan hierdoor een deel van de noodzakelijke   bezuiniging realiseren. Ook de gemeente denkt dat een succesvolle   maatschappelijke overname mogelijk is. Er is wel een verbouwing nodig om het   gebouw geschikt te maken voor ontmoeting en de Bibliotheek. Ook moet er een   aparte ingang voor de sporthal komen.

Sociale functie

Angeliek   Noortman, voorzitter Stichting De Neng: ‘Door de maatschappelijke overname is   het mogelijk dat de diverse gebruikersgroepen van De Neng het dorpshuis   kunnen blijven gebruiken. De Stichting De Neng kan daartoe 3 zalen verhuren.   Deze zalen zijn de hele week, dus ook in het weekend beschikbaar. Gedurende   de openingstijden is er altijd een beheerder aanwezig, mede dankzij een groot   aantal vrijwilligers. In het weekend is de (jongeren)kelder voor verhuur   beschikbaar. Wij zijn erg blij dat De Neng, die een belangrijke sociale   functie in het dorp heeft, open kan blijven.’

Kinderopvang

Om   genoeg ruimte te maken voor het plan van de VDH en de bibliotheek om samen te   wonen is aan de instellingen voor kinderopvang SKA en SKON gevraagd om te   verhuizen naar een andere locatie. Voor de buitenschoolse opvang van SKON is   een alternatief gevonden. Voor het in gebruik zijnde kinderdagverblijf van de   SKA, wordt nog naar een oplossing gezocht.