Ter gelegenheid van het 33-jarig bestaan van de Hooglandse carnavals verenigingen de Eemschuumers en de Hooge Narren is een aantal oud-leden van beide verenigingen in de geschiedenis van het carnaval in het algemeen en van het Hooglandse carnaval in het bijzonder gedoken. Dit heeft geresulteerd in het boek ‘Hoogland, 5 dagen Zandkruuersgat’.

“Wat zou het leuk zijn als er een boek over carnaval in Hoogland zou zijn, die uitspraak was het begin van het boek”, vertelt Lex Herle, een van de samenstellers. ‘Vaak blijft het bij praten, maar in dit geval was het 33-jarig bestaan van de Eemschuumers en van de Hooge Narren een mooie aanleiding om een boek te maken.’

En zo begonnen Wout van de Fijnegeer, Lex Herle, Koos van Dijk, Cor Smink, Johan van den Tweel en Frank Klomp met het verzamelen van informatie en het doorspitten van fotoboeken. Voor het bewerken van teksten die door Hooglanders werden ingestuurd, werd een beroep gedaan op Marian van Ruitenbeek.

Na twee jaar hard werken kan de commissie tevreden zijn met het eindresultaat: een kleurig boek van 240 pagina’s, elf hoofdstukken, 40.000 woorden en 200.200 letters. Het boek verschijnt in een oplage van 1500 en gaat o.a. over het ontstaan van het carnaval in het algemeen, de geschiedenis van carnaval in Zandkruuersgat en de Eemschuumers en de Hooge Narren. Daarnaast staan er veel verhalen in van Hooglanders over hun belevenissen tijdens carnaval, de uitslagen van de optochten en een overzicht van alle carnavalsprinsen.

Maar liefst 68% van het boek bestaat uit foto’s, waarvan de meeste in kleur. Wat Lex Herle het meest verraste tijdens de samenstelling van het boek is dat carnaval van oorsprong geen katholiek feest is. Herle: ‘De katholieken wilden eerst juist niks van het carnaval weten. Ze vonden het een heidens feest, maar omdat ze het niet konden tegenhouden, hebben ze het maar geaccepteerd.’

Ook opvallend is dat het carnaval is ontstaan in Mesopotamie, het huidige Irak. Op zondag 18 december 2006 is het boek door een bekende Hooglander op ludieke wijze gepresenteerd in Partycentrum ’t Hoogh Landt aan de Kerklaan in Hoogland. Die bijeenkomst was een reunie van huidige en oud-leden van de carnavalsverenigingen. Het boek kost 9,99 euro en is bij diverse winkels in Hoogland te koop.

Tekst: Lutske Bonsma

2006559093plaatjeHoogland