Dat was de grote vraag voor iedereen die op oudejaarsdag naar de gedenksteen van de annexatie van Hoogland kwam. Net als ieder jaar werd op de laatste dag van 2004 de inlijving van de gemeente Hoogland door Amersfoort herdacht.
Tientallen mensen verzamelden zich om drie uur ’s middags bij de gedenksteen van de annexatie op de hoek van de Zevenhuizerstraat en de Sportlaan, om stil te staan bij het opheffen van de gemeente Hoogland op 1 januari 1974. De herdenking wordt ieder jaar georganiseerd door ’t Hooghlandt’s Genootschap. “Het is de combinatie van een lach en een traan”, zegt voorzitter Andre van Kampen. “Vooral in de eerste jaren had iedereen de pest in over de annexatie en was het een serieuze gebeurtenis, maar later dachten wij: je kunt er ook iets leuks om heen maken”.

En het lukt de regenten van ’t Genootschap om steeds origineel voor de dag te komen. Vaste onderdelen van de herdenking zijn: de aankomst van de regenten (gekleed in stemmig zwart) in antieke auto’s, het hijsen van de vlag, een speech waarin het ‘snode beleid’ van de gemeente Amersfoort aan de kaak wordt gesteld, een kranslegging en het zingen van het Hooglands volkslied.

De regenten werden dit jaar voor het eerst vergezeld van bodyguards (eveneens gekleed in zwart, voorzien van zwarte zonnebril en met een paraplu als wapen), want je weet maar nooit…

Met een knipoog naar alle verkiezingen op televisie, maakte ’t Genootschap op oudejaardag de kwaojste, de grootste en de Hooglandste Hooglander bekend. Nadat een aantal genomineerden de revue gepasseerd was, kreeg de laatste burgemeester van Hoogland, de heer Laumans de twijfelachtige eer om tot kwaojste Hooglander benoemd te worden. ‘De oud-burgemeester heeft dit te danken aan het feit dat hij Hoogland aan Amersfoort heeft verkwanseld’, aldus het Genootschap.

De titel ‘grootste Hooglander’ ging naar Marieke Eijbergen. Deze rasechte Hooglandse vocht in de jaren zeventig voor het voortbestaan van de gemeente Hoogland en onlangs streed zij voor het behoud van de Martinuspastorie, door zo’n tweehonderd handtekeningen tegen de sloop van het gebouw te verzamelen.

Kees Voorburg werd benoemd tot Hooglandste Hooglander. Hij dankt zijn titel aan de volgende wapenfeiten: ‘rooms, gek op een borreltje, hij draagt het dorp een warm hart toe en hij loopt altijd op klompen’. Het blijft nog even een verrassing of ’t Genootschap de komende oudejaardag weer de titels de kwaojste, de grootste en Hooglandste Hooglander gaat uitdelen. Wie het antwoord wil weten, zal tot 31 december 2005 geduld moeten hebben.

Tekst: Lutske Bonsma